Bill Gates ulaže 70 miliona dolara da vakcina protiv korone stigne i u siromašne zemlje!

Region

Bill Gates ulaže 70 miliona dolara da vakcina protiv korone stigne i u siromašne zemlje!

Fondacija Gates će uložiti 70 miliona dolara kako bi se vakcina protiv koronavirusa mogla jednako distribuirati i plasirati po cijelom svijetu. Suosnivač Microsofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Bill Gates i njegova supruga Melinda, izdvojili su 50 miliona dolara za COVAX, međunarodni projekt kojim se želi osigurati da 92 zemlje a niskim i srednjim dohorkom imaju pristup eksperimentalnoj vakcini.

Preostalih 20 miliona dolara je uloženu u Koaliciju za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), koja izdvaja sredstva za druge moguće kandidate za vakcinu protiv koronavirusa.

“Moramo osigurati da svi dobiju jednak pristup testovima, lijekovima i vakcinama kada budud dostupne bez obzira na kojem kraju svijeta da žive. Naše danjašnje obećanje samo ukazuje na to da smo sve bliže tome, da imamo resurse koji su potrebni za pomoć svijetu u borbi protiv ovog virusa”, kazala je Melinda Gates.

Obećavajući podaci objavljeni su prethodnih dana nakon što je ispitivanjima utvrđeno da se vakcina na kojoj rade Pfizer i BioNTech pokazala oko 90 posto efikasnom, kao i registracija u augustu Sputnika V ruske vakcine koja također pokazuje dobre rezultate i sigurnost. Shodno tome, navedeno je da su te ohrabrujuće vijesti znak da bi prve vakcine protiv koronavirusa mogle biti spremne za upotrebu prije kraja 2020. godine.

Mark Suzman, izvršni direktor Fondacije Gates kazao je da je ovo “povoljna sedmica” te da će i planirana sredstva dati značajan doprinos globalnim naporima za razvoj vakcine.

“Vijesti o vakcinama daju nam nadu u vezi s nizom drugih proizvoda koji su u pripremi i razvoju. Međutim, još se treba prijeći dug put kako bi regulatori odobrili vakcine, a zatim da one budu nepristrasno distribuirane što posebno moramo kontrolisati”, kazao je Suzman, piše US News.

Fondacija Gates počela je s izdvajanjem novca za vakcine u junu i ovaj dodatni novac dovodi do cifre od 156 miliona dolara koji su namijenjeni za istu svrhu. novi.ba