Home Region Gosti na svadbi nisu se pridržavali mjera, 177 ih se zarazilo, sedam...

Gosti na svadbi nisu se pridržavali mjera, 177 ih se zarazilo, sedam preminulo…

151
0

Gosti na svadbi nisu se pridržavali mjera, 177 ih se zarazilo, sedam preminulo…

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nakon višemjesečne istrage otkrili su kako je vjenčanje u Maineu postalo žarište epidemije koronavirusa. Ovaj događaj uzrokovao je 177 novih slučajeva koronavirusa.

Prema službenom izvještaju, na svadbi je bilo pet osoba koje su imale covid-19, a nakon istrage otkriveno je da je još 30 osoba pozitivnih na covid bilo izravno povezano sa svadbom. Istraga je utvrdila da je ukupno 177 slučajeva koronavirusa, sedam smrtnih ishoda i tri hospitalizirane osobe povezano sa spomenutom svadbom.

Istragom se utvrdilo da je u svadbenoj sali bio postavljen znak o obaveznom nošenju maski i održavanju fizičke distance, ali gosti se nisu pridržavali mjera niti ih je osoblje upozoravalo na to. S druge strane, osoblje je nosilo maske.

I druge države u SAD-u su prijavile žarišta koja su bila povezana sa svadbama.

“Ovo je savršen primjer zašto službenici javnog zdravstva pokušavaju objasniti ljudima da velika okupljanja mogu predstavljati problem”, rekao je John Swartzberg, stručnjak za zarazne bolesti.

“U ovakvim žarištima, posebno na zatvorenim mjestima koja su pretrpana i nisu dobro prozračena ne može se isključiti aerosolni prijenos virusa kada zaražene osobe provode više vremena s drugima”, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). cazin.net/N1

Previous articleOpisano kako će izgledati pandemija tokom 2021. godine…
Next articleBiH će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv koronavirusa!