KOD NAS ĆE SE DO JANUARA POJAVITI BAREM JEDNA VRSTA VAKCINE PROTIV KOVIDA! Ovaj čovek je upravo saopštio DOBRE VESTI!

Region

KOD NAS ĆE SE DO JANUARA POJAVITI BAREM JEDNA VRSTA VAKCINE PROTIV KOVIDA! Ovaj čovek je upravo saopštio DOBRE VESTI!

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova “Inovia” Bojan Trkulja očekuje da bi do kraja godine mogla da se pojavi barem jedna, a možda i više vakcina protiv korona virusa.

On je pojasnio da se trenutno u trećoj, finalnoj fazi ispitivanja, nalazi deset kandidata za vakcinu protiv korona virusa, od kojih bi jedan trebalo da se pojavi pred regulatornim telima u drugoj polovini novembra.

– Ukoliko taj kandidat za vakcinu bude dobio dozvolu da se pojavi na tržištu, distribucija će krenuti verovatno već krajem ove godine, a svakako početkom sledeće – rekao je Trkulja za televiziju Prva.

To je, dodao je, dobra vest i za Srbiju s obzirom da je država potpisala ugovor o isporuci određenog kvantiteta vakcine protiv korona virusa koji bi kod nas trebalo da stigne tokom prvog kvartala naredne godine.

– Moramo da imamo u vidu da ćemo biti u situaciji da treba da se vakciniše veliki broj osoba, a da je zdravstveni sistem već opterećen, tako da će biti veliki izazov i za državu da se organizuje vakcinacija na način da se svi kojima je potrebna primarno vakcinišu, a zatim u talasima da se polako taj broj ljudi širi kako bismo ovu bolest stavili pod kontrolu – rekao je on.

Naveo je da bi proces vakcinacije mogao da traje tokom cele 2021. godine i da će možda zaći i u 2022. godinu, u zavisnosti od toga koliko će doza biti potrebno da se primi.

– Što budemo imali više doza vakcine, pre možemo očekivati da će vakcinacija da se proširi i na druge delove stanovništva, ali to je nešto što je u ovom momentu na nivou spekulacija jer mi trenutno nemamo nijednu odobrenu vakcinu protiv Kovida 19, ali se nadamo da ćemo do kraja godine imati barem jednu, a možda i više – rekao je Trkulja. (Espreso.rs / Agencije)