SAD JE JASNO! Evo zašto temperatura SKOČI NAVEČER KAD SMO BOLESNI, čim padne mrak!

Zdravlje

SAD JE JASNO! Evo zašto temperatura SKOČI NAVEČER KAD SMO BOLESNI, čim padne mrak!

Svako ko je ikad bio prehlađen, imao gripu ili crijevnu virozu s povišenom temperaturom zna da iako se danju kako tako nosimo s bolešću, navečer se stvar pogorša. Prvenstveno ovdje mislimo na povišenu temperaturu – vrijednosti koje smo danju izmjerili obično nemaju nikakve veze s onima navečer, kad nam temperatura gotovo obavezno poraste.

Zašto je tako?

Dnevni bioritam

Za to je odgovoran cirkadijski ritam odnosno naš dnevni bioritam (i još nekoliko drugih faktora) koji nam nakon zalaska sunca pogoršava simptome. Ovaj biološki sat osim što regulira naš san, usko je povezan i s našim imunosistemom. Kad smo bolesni, naš se imunosistem aktivira podižući temperaturu tijela i ubijajući na taj način viruse i bakterije. Stanice koje se bore protiv virusa i infekcija otpuštaju kemikalije koje mogu izazvati upalne procese u zaraženim tkivima, a mi tu upalu doživljavamo kao pogoršanje simptoma – porast tjelesne temperature, bolno grlo, potpuno začepljen nos.

No naš imunosistem ne radi uvijek punom parom, i on ovisi o dnevnom bioritmu, a u petu brzinu ubacuje navečer odnosno tijekom noći. Simptomi s kojima se danju lakše nosimo, zato se noću pretvore u nešto mnogo teže. A evo još dva faktora koja nam pogoršavaju stanje u večernjim i noćnim satima i zbog kojih vrlo loše i spavamo kad smo bolesni.

Danju kad stojimo i sjedimo sluz iz sinusa i nosa se prirodno slijeva u grlo ili pak često ispuhujemo nos – zahvaljujući tome koliko toliko normalno dišemo. Navečer kad legnemo, ona više ne otječe tako lako, skuplja se u nosu i više ne možemo disati kako spada i to nam remeti san.

Savjet: spavati na nekoliko jastuka tako da je glava na povišenom i obavezno prije spavanja pročistiti nos nekim kapljicama ili sprejem.

Tijekom dana imamo štošta za obaviti i puno toga nam zaokuplja misli pa nismo baš ni koncentrirani na simptome koje imamo. No noću, u mraku i miru koncentrirani smo na bolest i to kako nam je loše. Osim toga počnemo se uzrujavati jer dragocjene sate sna ometa kašljanje, puhanje nosa, preznojavanje zbog temperature. A što se više uzrujavamo jer ne spavamo, to ćemo teže zaspati. novi.ba