Home Region Od danas ograničenje kretanja od 23 sata do 5 ujutro, ali to...

Od danas ograničenje kretanja od 23 sata do 5 ujutro, ali to nije jedina mjera koja stupa na snagu…

98
0
23.04.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Puste ulice sarajevske Bascarsije, koja je inace u ovo vrijeme, krcata vjernicima. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Od danas ograničenje kretanja od 23 sata do 5 ujutro, ali to nije jedina mjera koja stupa na snagu…

U Federaciji BiH od danas stupa na snagu ograničavanje kretanja od 23 do 5 časova, zbog povećanja širenja zaraze virusom korona, nepoštovanja dosadašnjih mjera i sve popunjenijih bolničkih kapaciteta.

Iz odluke će, kao i u martu i aprilu, biti izuzeti oni koji rade u noćnim smjenama, sa potvrdom poslodavca, kao i javni službenici koji rade na sprovođenju mjera ili drugim poslovima koje ova naredba oslobađa od ograničenog kretanja, saopštio je Federalni krizni štab.

Jedna od mjera je i to da su okupljanja ograničena na maksimalno 30 osoba i u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Na maksimalno 30 osoba limitirani su i vjerski praznici i druga privatna porodična okupljanja kao što su vjenčanja.

Donesena je odluka da moraju biti dezinfikovani svi prostori gdje će biti održani izbori, odnosno glasanje. Nastava će se odvijati online sedam dana nakon izbora radi dezinfekcije. Produžena je i mjera obaveznog nošenja maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Nadležni će preispitivati mjere svakih sedam dana, te ih u skladu sa epidemiološkom situacijom ublažiti ili pojačati. fokus.ba

Previous articleBIDEN JE PROSIO PET PUTA PRIJE NEGO ŠTO JE REKLA ‘DA’: KO JE SUPRUGA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA!
Next articlePogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja sedmice, uskoro nam stiže i snijeg!