ISTORIJSKA VEST ZA CEO SVET: Prva vakcina protiv korone pokazala uspešnost u 90 odsto slučajeva!

Region

ISTORIJSKA VEST ZA CEO SVET: Prva vakcina protiv korone pokazala uspešnost u 90 odsto slučajeva!

Vakcina je sve bliže masovnoj upotrebi, a prvi rezultati istraživanja pokazuju da je ona iza koje stoji kompanija Fajzer Bajontek efikasna 90 odsto. To tvrde proizvođači čija analiza pokazuje mnogo bolje efekte nego što su se stručnjaci nadali, prenosi Guardian.

Visok procenat onih koje je vakcina uspela da zaštiti čine ove zaključke dovoljno ubedljivim. Regulatorna tela su do sada rekla da bi i vakcina koja je efikasna samo 50 odsto bila odobrena. Kompanija koja proizvodi ovu vakcinu je objavila da nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata.

– Danas je sjajan dan za nauku i čovečanstvo. Prvi set rezultata našeg ispitivanja vakcine Kovid-19 faze tri pruža početne dokaze o sposobnosti naše vakcine da spreči Kovid-19 – rekao je dr Albert Bourla, predsednik i izvršni direktor kompanije Fajzer.

U fazi tri testiranja ove vakcine je učestvovalo 43.000 ljudi.

Prikupljanje neophodnih podataka o vakcini koji se odnose na to koliko je bezbedna će se sakupljati do treće nedelje novembra, rekli su u kompaniji Fajzer. Posle toga kompletan dosije će biti predat regulatornom telu koje je odobrava. Brzo izdavanje dozvole bi značilo da će prve doze biti date medicinskom osoblju do kraja godine.

Neophodni podaci o bezbednosti trajaće do treće nedelje novembra, navodi se iz kompanije.

– Dosije će zatim biti dostavljen regulatorima na odobrenje. Brzo licenciranje moglo bi značiti prve doze koje se daju zdravstvenim radnicima do kraja godine – rečeno je. Srbija Danas/Guardian