PRVI POTEZ NOVOG PREDSJEDNIKA AMERIKE: Ovo će prvo uraditi!

Region

PRVI POTEZ NOVOG PREDSJEDNIKA AMERIKE: Ovo će prvo uraditi!

Izabrani predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da će već od ponedeljka formirati krizni štab za koronavirus da bi se borio protiv glavnog izazova sa kojim se suočavaju američke vlasti.

Kazao je kako će u ponedeljak uspostaviti grupu sastavljenu od naučnika i stručnjaka, da bi radili na planu koji će stupiti na snagu već 20. januara 2021., odnosno na dan njegove inauguracije. On je to izjavio sinoć pred velikim brojem okupljenih građana koji su slavili njegovu pobjedu.

U vrijeme održavanja predsjedničkih izbora u SAD je zabilježen znatan skok epidemije, sa rekordnim brojem novozaraženih u posljednjih nekoliko dana.

Tako su SAD jučer zabilježile više od 122.000 novozaraženih koronavirusom u prethodna 24 časa prema računici agencije “France press” na osnovu podataka referentnog univerziteta “John Hopkins”. Umrla je čak 991 osoba od koronavirusa u SAD., koje su po broju umrlih i zaraženih najteže pogođena zemlja na svijetu.

Do subote uveče u SAD je bilo zabilježeno više od 237.000 umrlih od početka pandemije i 9,8 miliona slučajeva zaraze. novi.ba