Bill Gates čestitao Bidenu na pobjedi i poručio: Radujem se što će pandemiju dovesti pod kontrolu!

Region

Bill Gates čestitao Bidenu na pobjedi i poručio: Radujem se što će pandemiju dovesti pod kontrolu!

Radujem se saradnji s novom administracijom i liderima s obje strane u Kongresu na kontroli rastuće pandemije, angažiranju partnera širom svijeta o pitanjima poput siromaštva i klimatskih promjena i rješavanju pitanja nejednakosti i mogućnosti kod kuće – napisao je Gates . Suosnivač Microsofta Bill Gates na Twitteru je čestitao novoizabranom predsjednikuDžou Bajdenu (Joe Biden) i novoizabranoj potpredsjednici Kamali Haris (Harris) na pobjedi na američkim predsjedničkim izborima 2020. godine, dodajući da se raduje što će “rastuću pandemiju staviti pod kontrolu”.

– Hvala izbornim službenicima i radnicima u kampanji koji su neumorno radili na tome da rekordni broj Amerikanaca može glasati i što su ih prebrojali tokom izazovnog vremena za našu zemlju. Radujem se saradnji s novom administracijom i liderima s obje strane u Kongresu na kontroli rastuće pandemije, angažiranju partnera širom svijeta o pitanjima poput siromaštva i klimatskih promjena i rješavanju pitanja nejednakosti i mogućnosti kod kuće – napisao je Gates.

On se sukobio s predsjednikom Trumpom zbog postupanja njegove administracije s pandemijom koronavirusa, koja je zarazila više od 9,7 miliona Amerikanaca i rezultirala s više od 236.000 smrtnih slučajeva, sudeći prema posljednjim podacima sa Univerziteta “Johns Hopkins”. U maju je Gates za “Wall Street Journal” da je u decembru 2016. upozorio novoizabranog predsjednika Trampa na rizike od pandemije u zemlji, pozivajući sve kandidate da to učine nacionalnim prioritetom.

– Volio bih da sam učinio više da upozorim na opasnost – rekao je suosnivač Microsofta u intervjuu.

Dodao je da se osjeća užasno.

– Čitava poenta razgovora o tome bila je da bismo mogli poduzeti mjere i smanjiti štetu – kazao je Gates.
Također u maju, njegova supruga Melinda Gates kazala je da Americi “nedostaje vodstvo na saveznom nivou”, za koje je rekla da “ljude košta života”.

Gates, koji vrijedi skoro 118 milijardi dolara, prema “Forbesu”, gotovo je svu svoju energiju usmjerio na odgovore za javno zdravstvo otkako je u martu objavio da odlazi iz odbora direktora Microsofta i Berkshire Hathawaya kako bi se koncentrirao na filantropiju. Krajem aprila, Fondacija “Bill & Melinda Gates” najavila je da će dati dodatnih 150 miliona dolara za borbu protiv Covid-19, dovodeći svoj ukupni doprinos na 250 miliona dolara. Dio sredstava ići će Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koja je često bila na Trampovoj meti zbog odgovora tokom pandemije koronavirusa.

Nakon odluke predsjednika Trumpa da zaustavi financiranje WHO-a ranije ove godine, Gejts je oštro povukao taj potez, rekavši da je “onoliko opasan koliko zvuči”. Gates je nedavno iznio plan o tome kako ponovno otvoriti američku ekonomiju, navodeći zabrinutost da će virus globalnu ekonomiju koštati “desetine biliona dolara”. novi.ba/Oslobođenje