ŠTA ĆE SE DESITI AKO TRUMP ODBIJE NAPUSTITI BIJELU KUĆU?

Region

ŠTA ĆE SE DESITI AKO TRUMP ODBIJE NAPUSTITI BIJELU KUĆU?

U slučaju da predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izgubi izbore, a ne pristane da preda vlast, isti ljudi koji su ga osiguravali do sada će biti oni koji će ga izvesti iz Bijele kuće i neće imati nikakve mogućnosti da spriječi taj proces, navodi ugledni američki Newsweek.

-Scenariji Newsweeka o kojima smo razgovarali s izvorima su hipotetični – navodi Newsweek, te dodaje da još nijedan medij nije objavio konačan rezultat izbora i da je i dalje u toku brojanje glasova.

Međutim, kako se čini, Trumpov put do pobjede je veoma uzak.

-Nikada nije rekao niti nagovijestio da će i dalje ostati u Bijeloj kući nakon što iscrpi sve pravne mogućnosti vezane za izbore – navodi list.

Newsweek je analizirao šta bi se desilo u slučaju da jedan predsjednik ne preda vlast drugom – što se nikada ranije nije dogodilo u Sjedinjenim Državama i ne postoji neposredna opasnost da bi se tako nešto moglo dogoditi u januaru. Međutim, postoji plan u takvom slučaju kojim bi se spriječila kriza tranzicije vlasti.

U slučaju da Trump ili bilo koji predsjednik koji je izgubio izbore pokuša da zadrži vlast, isti službenici koji su tog predsjednika osiguravali bi bili ti koji bi ga izveli iz Bijele kuće.

-Tajna služba bi ga ispratila, ponašali bi se prema njemu kao prema svakom drugom starcu koji je zalutao na imanje – rekao je za Newsweek jedan bivši zvaničnik uključen u proces tranzicije vlasti između bivšeg predsjednika Baracka Obame i Trumpa.

Da li bi Trump prisustvao ceremoniji inauguracije narednog predsjednika ili ne je “irelevantno za sami transfer vlasti,” navodi Newsweek. Ovim prenosom pozicije bi Trump izgubio sve privilegirane načine transporta, poput prijevoza putem američkog Air Force One ili njegovom blindiranom limuzinom, pod nazivom ‘Beast’ (Zvijer), prenosi N1.

Nakon prenosa pozicije, “Zvijer više ne pripada njemu, AF1 ne pripada njemu, i Bijela kuća ne pripada njemu”, rekao je za Newsweek bivši stručnjak za obavještajnu službu i antiterorizam Mornarice SAD-a, Malcolm Nance. Kompletan sistem je zamišljen da funkcioniše bez obzira na to ko je u Bijeloj kući u datom trenutku, objasio je on.

-Tranzicija je automatizirana. Ne postoji nikakav potez koji bi se mogao učiniti na vlastitu ruku – rekao je. “Tako da, ako on nema neko mjesto koje mu je određeno, oni će ga odrediti u za njega.

U suštini, desit će se ono što sistem odredi bez obzira na to da li bi on pristao na to ili ne. Trump također gubi svoj status vrhovnog komandanta, sto znači da mu Pentagon ne moze priskočiti u pomoć ukoliko Biden položi zakletvu.

-Predsjednik Sjedinjenih Država postaje vrhovni zapovjednik polaganjem predsjedničke zakletve – rekao je glasnogovornik Pentagona za Newsweek. “Bivši predsjednik ne zadržava nikakve ovlasti u odnosu na oružane snage SAD-a.” hayat.ba