(VIDEO) Izbili neredi u Ljubljani zbog epidemioloških mjera vlade, ima povrijeđenih!

Region

(VIDEO) Izbili neredi u Ljubljani zbog epidemioloških mjera vlade, ima povrijeđenih

Više je osoba ozlijeđeno u četvrtak navečer u središtu Ljubljane tokom sukoba između policije i prosvjednika protiv vlade i epidemioloških restrikcija zbog koronavirusa.

Neprijavljene proteste najavila je preko društvenih mreža grupa koja se nazvala “Anonymous Slovenija”, od čijeg djelovanja su se već distancirale grupe koje već mjesecima petkom popodne u Ljubljani zahtijevaju ostavku vlade na tzv. “biciklističkim protestima”.

U središtu slovenske prijestonice najprije se popodne okupilo nekoliko stotina ljudi, pa i pojedinci koji su policiji koja je štitila prostor oko parlamenta zviždali i uzvikivali pogrdne izraze, a bilo je i bacanja pirotehničkih sredstava, javlja Hina.

Policija je na to na demonstrante djelovala vodenim topom, a iznad se pojavio i policijski helikopter, javljali su tokom popodneva mediji. Na poprište nemira kasnije je došao i ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs. Novinarima je tom prilikom rekao da su za nemire i policajce koji su prilikom intervencije bili ozlijeđeni krivi i neki mediji koji vode kampanju protiv vlade i njenih odluka, te da je “grupa huligana” napala i pripadnike specijalne policijske jedinice i policiju na konjima.

Na nemire u Ljubljani reagirao je na Twitteru premijer Janez Janša, te naveo da fizičko nasilje i napadi na policijske djelatnike uvijek znače kriminalni čin i da će biti kažnjeni. Mediji i društvene mreže bliske premijeru Janši tvrde kako su huliganske napade na policiju organizirale “antifa” udruge, odnosno ekstremna ljevica. Kako prenosi Slovenska novinska agencija, policija je kasno popodne potisnula učesnike, te sistematski ispraznila ulice u centru grada. Na mjestima napada došlo je i do oštećivanja na gradskoj infrastrukturi, ali opseg štete nije poznat, a nekoliko je osoba završilo u bolnici. fokus.ba