Home Region VLASTI ODLUČILE: Uvodi se trosedmični “lockdown”, moguće ići na posao, ljekaru ili...

VLASTI ODLUČILE: Uvodi se trosedmični “lockdown”, moguće ići na posao, ljekaru ili na vježbanje!

125
0
A man wearing a protective face mask makes his way on the empty Kotzia square, during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Athens, Greece, April 7, 2020. REUTERS/Alkis Konstantinidis

VLASTI ODLUČILE: Uvodi se trosedmični “lockdown”, moguće ići na posao, ljekaru ili na vježbanje!

U Grčkoj je, zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, drugi put proglašen karantin širom zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis najavio je trodnevnu blokadu u cijeloj zemlji počevši od subote, rekavši da se porast zaraze koronavirusom mora zaustaviti prije nego što zdravstveni sistem zemlje dođe pod “nepodnošljiv” pritisak.

Kako je kazao, vrtići i osnovne škole ostat će otvoreni tokom karantina koji će trajati do 30. novembra. Međutim, potvrdio je da će srednje škole i univerziteti održavati online nastavu. Stanovnici će moći napustiti svoje domove samo iz određenih razloga kao što su posao, medicinski pregledi ili vježbanje i nakon što o tome obavijeste vlasti.

Maloprodajne radnje će biti zatvorene, ali ne i supermarketi i prodavnice hrane. Restorani će raditi samo uz dostavu. Mitsotakis je rekao da je “još jednom odlučio poduzeti drastične mjere prije nego bude kasno” nakon što je vidio “agresivan porast slučajeva” u posljednjih pet dana.

U mnogim gradovima, uključujući glavni grad Atinu i Solun, trenutno se primjenjuje policijski sat, a restorani i kafići imaju samo dostavu. U Grčkoj je u srijedu registrovano 2.646 novozaraženih, što je najveći broj od početka pandemije. Ukupno su registrovane 46.892 osobe pozitivne na koronavirus. Od posljedica zaraze preminule su 673 osobe. fokus.ba

 

Previous articleTri položaja u kojima spavaju parovi čiji će brak vjerovatno završiti razvodom!
Next article(VIDEO 18+) MINA I CAR TRESU KREVET OD STRASTI: Da im je neko upao, imao bi šta da vidi! ZAGREJALI SE!