Home Magazin Zanimljivosti VEČERAS OTIĐITE NA SPAVANJE U ČARAPAMA: Evo šta se događa u tijelu...

VEČERAS OTIĐITE NA SPAVANJE U ČARAPAMA: Evo šta se događa u tijelu kad ih obujete pred spavanje!

491
0

VEČERAS OTIĐITE NA SPAVANJE U ČARAPAMA: Evo šta se događa u tijelu kad ih obujete pred spavanje!

Mnogi će reći da jedva čekaju skinuti čarape navečer i leći u čistu posteljinu, dok je drugima nezamislivo smrzavati se. Stručnjaci su otkrili kako bi zaista trebali postupiti. Nositi čarape u krevet ili ne, tema je o kojoj se već dugo priča.

Stručnjaci za spavanje kažu da postoji dobar razlog zašto bi one trebale ostati na nogama i po noći. Grijanje hladnih stopala uzrokuje širenje krvnih žila što poručuje mozgu da je vrijeme za spavanje.

Nakon što se krvne žile rašire na rukama i nogama, toplina se ravnomjerno rasporedi kroz tijelo kako bi ga pripremilo na spavanje.

Drugim riječima, hladne noge mogu vam otežati usnivanje i dubok san tokom noći. Tople noge pak omogućit će vam lakše tonjenje u san, a neka istraživanja su pokazala da ljudi s čarapama na nogama zaspu čak 15 minuta prije nego bez njih. I tradicionalna kineska medicina preporučuje odlazak u krevet s čarapama zbog bolje cirkulacije.

– Hladne noge izvlače energiju iz tijela i mogu poremetiti protok vitalne qi (energije) i krvi (prehrane) u tijelu. Zbog tog razloga želimo da cirkuliraju i qi i krv. Tako će energija teći neometano. Hladnoća vodi stagnaciji u tijelu koja može prouzročiti i bolove – rekla je dr. Elizabeth Trattner, doktorica kineske i integrativne medicine za Reader’s Digest. novi.ba

Previous articleDOKTOR KON UPOZORIO NA FEJSBUKU: Evo šta poručuje građanima za predstojeći vikend!
Next articleNE MOŽETE DA SMRŠATE JER IMATE SPOR METABOLIZAM: Napravite ovaj napitak, ZA MJESEC DANA REZULTATI SU ČUDESNI!