PITANJE DANA: IMAJU LI ZRAČNI JASTUCI ROK TRAJANJA?

Zanimljivosti

PITANJE DANA: IMAJU LI ZRAČNI JASTUCI ROK TRAJANJA?

Temelj su pasivne sigurnosti, jeste li sigurni u njihovu ispravnost? Ako ste imalo radoznali, sigurno ste se pitali hoće li zračni jastuk u vašem automobilu raditi i nakon nekoliko godina otkako ste kupili automobil. Mogu li se zračni jastuci popraviti, je li im potrebno održavanje i imaju li rok trajanja?

Ulaskom u novi milenij dva zračna jastuka postala su standardan dio novih automobila, pa uzimajući u obzir prosječnu starost našeg voznog parka, velika je vjerovatnost da i vaš auto ima jedan ili dva zračna jastuka. Možete odahnuti jer moderni zračni jastuci nemaju rok trajanja, napravljeni su da traju koliko i vozilo.

Neki od originalnih zračnih jastuka, koji su proizvedeni u razdoblju između sedamdesetih i devedesetih godina, trebali bi se provjeriti ili zamijeniti svakih 10 do 15 godina. Međutim, starija vozila koja su prošla simulaciju sudara imala su ispravne zračne jastuke. Neki stariji modeli vozila imali su određeno kada bi se trebala napraviti zamjena zračnih jastuka, ali od tada su proizvođači odlučili da će i ti zračni jastuci funkcionirati sve dok funkcionira i automobil.

Ako posjedujete vozilo koje je proizvedeno prije 2000. godine, savjetuje se da ipak provjerite u kod zastupnika da li se zračni jastuci trebaju zamijeniti. Kada su se zračni jastuci prvi put pojavili na tržištu, proizvođači su pazili na mogući rok upotrebe jer je to bio novi sigurnosni predmet za koji još nije postojao određen rok trajanja, prenosi Auto Guru.

Određeno je da je brtva na inicirajućoj kapsuli puno veća nego što je to originalno zamišljeno zato sada trajanje zračnog jastuka parira trajanju automobila. Originalno je proizvedeno dvije vrste kapsule, jedna je bila napravljena od plastike i metala, a druga od stakla i metala. Plastične kapsule nisu bile izdržljive koliko i staklene, pa je postojala veća šansa da vlaga nađe svoj put ispod brtve, što je moglo dovesti do korozije, koja kapsulu čini manje učinkovitom.

Zračni se jastuk dokazao kao pouzdan uređaj koji ne zahtijeva previše provjere ni popravaka. Ovo su dobre vijesti s obzirom na to da sva vozila koja se proizvode danas imaju zračne jastuke. Neki modeli imaju ugrađeno više različitih tipova zračnih jastuka.

Redovita provjera zračnih jastuka koje imate u svom vozilu preporučuje se ako se upali njihova lampica na kontrolnoj ploči vašeg automobila. Kada startate automobil, trebali biste vidjeti kako se lampica za zračni jastuk pali i odmah nakon toga gasi. Ako simbol ne zasvijetli ili lampica svijetli duže vrijeme, trebali biste posjetiti kvalificiranog mehaničara. Budite sigurni, danas su proizvođači automobila sigurni u uspjeh performansi zračnih jastuka i u njihovu otpornost. hayat.ba