NOVA STUDIJA: POSTOJI ČAK SEDAM RAZLIČITIH OBLIKA BLAGOG KORONAVIRUSA!

Region

NOVA STUDIJA: POSTOJI ČAK SEDAM RAZLIČITIH OBLIKA BLAGOG KORONAVIRUSA!

U novoj studiji nedavno objavljenoj u časopisu Allergy, naučnici i medicinski istraživači, uključujući one s Medicinskog sveučilišta u Beču u Austriji, identificirali su sedam različitih oblika blagog covida-19. Uz to, tvrde da koronavirus ostavlja za sobom značajne promjene u imunološkom sistemu čak i 10 sedmica nakon otkrivanja infekcije.

Iako istraživači i naučnici neumorno rade na razvoju klinički odobrene vakcine i kontroli širenja smrtonosnog virusa, ovo novo otkriće moglo bi pomoći u liječenju pacijenata i u razvoju potencijalne vakcine.

Istraživanje su vodili imunolog Winfried F. Pickl i alergolog Rudolf Valenta, obojica iz Centra za patofiziologiju, infektologiju i imunologiju na Medicinskom sveučilištu u Beču u Austriji. Okupili su 109 osoba koje su se oporavili i 98 zdravih pojedinaca. U studiji su otkrili sedam različitih “oblika bolesti” kod blažih bolesnika s covidom-19.

Skupina simptoma obuhvatala je:

-simptomi nalik gripi, uključujući temperaturu, groznicu, umor i kašalj

-simptomi nalik prehladi, uključujući kihanje, suho grlo, začepljenje nosa i bolovi u zglobovima i mišićima

-bolovi u zglobovima i mišićima

-problemi s plućima, uključujući upalu pluća i otežano disanje

-gastrointestinalni problemi, uključujući proljev, mučninu i glavobolju

-gubitak osjeta mirisa i okusa te ostali simptomi

Studija također otkriva da COVID-19 iza sebe ostavlja dugotrajne promjene u krvi onih koji su se oporavili. Takve promjene ukazuju na to da je imunološki sistem još uvijek intenzivno povezan s bolešću nekoliko sedmica nakon što je infekcija detektirana.

-Istodobno, regulatorne stanice su uvelike umanjene – a to je vjerojatno opasna kombinacija, koja bi mogla dovesti do autoimunost – navodi Pickl.

Uz to, u krvi oporavljenih pacijenata identificirana je povećana količina imunih stanica koje proizvode antitijela. Porast razine antitijela ovisio je o porastu temperature u pacijenata, navodi se u studiji. Autori studije tvrde i da ljudski imunološki sistem jača dok brani tijelo od COVID-19 kombiniranim djelovanjem imunoloških stanica i antitijela. hayat.ba