Home Region KADA ĆEMO SKINUTI MASKE? Postoje tri moguća scenarija!

KADA ĆEMO SKINUTI MASKE? Postoje tri moguća scenarija!

179
0

KADA ĆEMO SKINUTI MASKE? Postoje tri moguća scenarija!

Stručnjaci kažu da su maske dobra zaštita jer stvaraju jaku barijeru od širenja virusa kapljičnim putem, a upravo su te kapljice odgovorne za prenos virusa. Ako osoba u vašoj blizini udahne te kapljice ili one nekako dospeju u njegova usta ili nos, moguće je da će se zaraziti. Ako osoba dotakne masku na kojoj se nalazi virus, takođe može biti izložena infekciji.

Otkad su maske obavezne, sigurno se i vama često događa da dođete pred prodavnicu i shvatite da masku niste poneli sa sobom. Isto se tako verovatno pitate: Kada ću smeti da prestanem da nosim masku? Mnogi stručnjaci će reći: Ne u dogledno vreme.

Do sada dakle svi znamo da je maska odlično zaštitno sredstvo koje sprečava otpuštanje virusa u okolinu gde drugi ljudi mogu da ga udahnu. Maska nudi i određenu zaštitu od udisanja virusa od druge osobe. Ukratko, nošenjem maski ćete sprečiti širenje zaraze.

S obzirom na to, lako je zaključiti da ćemo prestati da nosimo maske u trenutku kada budemo sigurni da ne možemo preneti virus. Pa u teoriji postoji nekoliko scenarija kada ćemo biti u mogućnosti da putujemo po svetu bez maski. To će se desiti kada

-bude postojao dokaz da je vakcina dostupna i koristi se u tolikoj meri da se drastično smanjio broj zaraženih ili
-ostvarimo “imunitet krda” na korona virus ili
-svi postanemo imuni na virus.

Problem je u tome što ne znamo kada će nešto od ovoga da se dogodi i hoće li. Neki stručnjaci smatraju da će virus biti zarazan i među nama idućih pet godina. Taj model pokazuje da će broj osoba obolelih od kovida-19 i dalje rasti i opadati čak i kad se razvije vakcina. Podatak ukazuje da ćemo morati da nastavimo da nosimo maske kako bismo sprečili veliki broj novoobolelih.

Važno je zato maske održavati čistima i dezinfikovanim sve vreme, inače nema smisla nositi ih. Evo kako najbolje da to uradite, bilo da se radi o onoj platnenoj ili hirurškoj. Srbija Danas/B92

Previous articleVITAMINI MOGU IMATI EFEKAT KAO OBIČNA ČAŠA VODE: Srpska doktorka otkriva veliku grešku pri uzimanju suplemenata!
Next articleKARLEUŠINA KĆERKA ZAPOČELA KARIJERU, DOŠLA NAŠMINKANA U STUDIO: Pogledajte kako izgleda, ISTA MAMA (FOTO)