PUTIN ZABRANIO ISTOSPOLNE BRAKOVE U RUSIJI: Samo je rekao OVO, i tu je bio kraj svake DISKUSIJE!

PUTIN ZABRANIO ISTOSPOLNE BRAKOVE U RUSIJI: Samo je rekao OVO, i tu je bio kraj svake DISKUSIJE!

Predsjednik priznavanje homo*eksualnim brakovima registrovanim van zemlje.

“Pravna rupa” u ruskom porodičnom zakonu prepoznaje istopolne parove koji su se vjenčali u inostranstvu sve dok nije riječ o bliskim rođacima ili nekome ko je već vjenčan. To je dovelo do najmanje dva slučaja u kojima su ruski službenici nenamjerno priznali homo*eksualne brakove od 2018. godine.

Putin je ove sedmice podneo nacrt amandmana na porodični zakon Rusije koji zabranjuje “nemoralna tumačenja” međunarodnih ugovora.

– Zabrana se prvenstveno odnosi na istopolne brakove – citira se neimenovani član Putinove radne grupe za ustavne amandmane. Izvor je posebno ukazao na istopolne brakove registrovane u inostranstvu, prenosi “The Moscow Times”.

Međunarodno pravo imalo je prioritet u Rusiji prije nego što je letos širom zemlje glasanjem o ustavnim amandmanima dodijeljena prednost ruskom ustavu nad međunarodnim ugovorima.

Ruske vlasti će tako sada moći da ospore “nemoralne” međunarodne odluke pred Ustavnim sudom. Sama Rusija ne registruje istopolne brakove, a glasanje za amandmane dodalo je u Ustav i definiciju braka kao zajednice muškarca i žene. novi.ba

scroll to top