POZNATI KUHAR OTKRIO RECEPT ZA DOMAĆI HLJEB: Hrskav spolja, unutra MEKAN KAO DUŠA, bolji niste jeli (RECEPT)

POZNATI KUHAR OTKRIO RECEPT ZA DOMAĆI HLJEB: Hrskav spolja, unutra MEKAN KAO DUŠA, bolji niste jeli (RECEPT)

Uz malo strpljenja i puno ljubavi napravit ćete hljeb iz snova- hrskav spolja i nevjerovatno mekan unutra. Slavni britanski pekar i poslastičar Pol Holivud savjetuje da prema tijestu budete pažljivi kako bi nakon pečenja bilo pahuljasto i lagano.

Sastojci:

500 grama polubijelog pšeničnog brašna
10 grama soli
10 grama instant kvasca
370 ml hladne vode
maslinovo ulje

Priprema:

Nauljite veću okruglu plastičnu posudu i dva lima za pečenje obložite papirom. Brašno, so i kvasac pomiješajte u posebnoj posudi. Dodajte ¾ vode i lagano mutite. Kad tijesto polako počne da se oblikuje u kuglu, postepeno dodajte i ostatak vode.

Mutite mikserom 5-6 minuta, sve dok tijesto ne postane sjajno i elastično. Tijesto prebacite u nauljenu posudu koju ste pripremili i pokrijte krpom. Pričekajte da se udvostruči, a trebaće mu otprilike sat vremena. Radnu površinu nauljite, a potom izvrnite tijesto. Budite pažljivi kako bi hljeb nakon pečenja bio pahuljast i s mjehurićima.

Podijelite tijesto na 4 ili 5 manjih komada. Oblikujte svakog u mali baguette dlanovima u kobasičasti oblik. Položite na jedan lim obložen papirom za pečenje. Lim pažljivo zapakujte u čiste plastične kesice i pustite da se diže još sat vremena.

Rernu zagrijte na 220 Celzijusa, a na dno stavite jedan dublji lim kako bi se zagrijao. Kad se baguettei dignu, lagano ih pospite brašnom, napravite oštrim nožem nekoliko zareza i stavite ih u rernu. Lim koji ste zagrijavali napunite vodom.

Pecite 25 minuta, sve dok ne poprime zlatnu boju i imaju lagani sjaj. Ohladite hljeb na rešetkama. novi.ba

scroll to top