MUŠKARCI, OVO MORATE DA PROČITATE: Brada vas izlaže većem riziku od KORONE, NAUČNICI DOŠLI DO NOVIH OTKRIĆA!

MUŠKARCI, OVO MORATE DA PROČITATE: Brada vas izlaže većem riziku od KORONE, NAUČNICI DOŠLI DO NOVIH OTKRIĆA!

Brada ne daje samo muževan i moderan izgled, već može uticati i na higijenu muškarca, ali i na izloženost korona virusu. Ako je verovati zdravstvenim stručnjacima iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), različiti stilovi brade ili brkova zaštitne maske čine više ili manje efikasan.

Prema infografici CDC-a, najbolje je imati čisto, glatko lice, bez ikakvih dlačica. Ako je muškarac obrijan ili nosi samo brkove, zaštitna će mu maske bolje prionuti na lice i tako uspešnije zaštititi njega, ali i druge ljude od zaraze. S druge strane, što je više dlačica na licu, maska će teže prianjati i bit će manje efekta u sprečavanju prodora virusa. Stručnjaci ipak ne sugerišu muškarcima da se u potpunosti obriju kako bi se zaštitili od virusa, već su preporučili 12 različitih stilova brade koji su prikladni za nošenje zaštitne maske.

Oni navode kako brada i brkovi ne mogu delovati kao filter, jer dlačice nisu dovoljno guste, odnosno prevelike su da bi hvatale sitne čestice virusa. Osim toga, maske su se pokazale najdelotvornijima u zaštiti od korona virusa, pa su brojne zemlje propisale njihovo obvezno nošenje u zatvorenim prostorima ili tamo gde je nemoguće održati fizičku distancu. (Espreso.rs / Economic Times)

scroll to top