UPOZORENJE! Ako žudite za ČOKOLADOM ili BUREKOM organizam vam je u ozbiljnom problemu – ODMAH reagujte!

UPOZORENJE! Ako žudite za ČOKOLADOM ili BUREKOM organizam vam je u ozbiljnom problemu – ODMAH reagujte!

Prema mišljenu naučnika, žudnja za određenom hranom može da bude pokazatelj da vašem telu nedostaju određene hranljive materije. Evo šta prekomerna potreba za nekim namirnicama, u stvari, podrazumeva.

Ljuta hrana – Začinjena hrana ubrzava metabolizam,a komponenta koja se naziva kapsaicin daje joj ljutinu i može da ublaži bolove u zglobovima i mišićima, pa čak i da smanji migrenu. Nekada nam se zbog tih problema nesvesno jede ljuta hrana.

Čokolada – Pojedine čokolade sadrže više kofeina nego limenka koka kole (oko 30 mg). Ova komponenta pojačava budnost i energiju jer stimuliše središnji nervni sistem. Dakle, svaki put kad se osećate umorno i pospano, normalno je da imate potrebu za čokoladom kako biste bili produktivniji.

Puter od kikirikija – Puter od kikirikija je nutritivno bogat. On sadrži komponentu koja se koristi za proizvodnju lekova, uglavnom onih za snižavanje visokog holesterola. Takođe, potreba za puterom od kikirikija potiče i zbog nutritivnog nedostatka. Ovaj proizvod je sjajan izvor proteina, antioksidansa, masti, gvožđa, magnezijuma i kalcijuma.

Nešto ledeno – Želja za žvakanjem leda i sva ledena, odnosno smrznuta hrane i pića često su povezana sa nedostatkom gvožđa. Stvarni razlog ove potrebe nije potpuno jasan, ali postoji mišljenje da ledena hrana ili led povećavaju budnost ako imate nedostatak gvožđa i anemiju. Još jedna popularna verzija zašto imate želju za smrznutom hranom, a naročito sladoledom, su stres i emocionalni problemi.

Pekarski proizvodi – Peciva, lisnato testo i ostali pekarski proizvodi su vrlo bogati ugljenim hidratima. Vrlo lako se osećamo ispunjeno nakon što pojedemo burek ili kroasan, jer ovoliko kalorija može brzo da nam da puno energije. Ipak, to je samo kratkotrajan osećaj.

Takođe, kada naše telo oseća veliku potrebu za hlebom, kolačima ili testeninom, nedostaje mu hrom i azot. Neki istraživači povezuju želju za ugljenim hidratima sa lošim raspoloženjem i stresom. Nekada konzumiranje omiljenih pekarskih proizvoda oslobađa hormon sreće zvan serotonin.

Meso i burgeri – Ukoliko iznenada imate veliku želju za burgerima, razmislite o tome šta je onošto vam, zapravo treba. To je verojatno crveno meso. Pre svega, meso sadrži puno belančevina, pa vam možda to nedostaje u organizmu. Isto tako, crveno meso sadrži gvožđe, cink i vitamin B. (Espreso.rs/ zena.hr)

scroll to top