TEČNOST ZLATA VRIJEDNA: SURUTKA JE PRIRODNI ANTISEPTIK!

TEČNOST ZLATA VRIJEDNA: SURUTKA JE PRIRODNI ANTISEPTIK!

Surutka je tečnost koja ostaje nakon što se mlijeko zgruša, nastaje kod proizvodnje sira. Jako je dobra i kao dodatak mnogim prehrambenim prerađevinama.

Surutka je vrlo bogata magnezijem, kalcijem, cinkom, fosforom, vitaminima B, aminokiselinama. Dobro utječe na kosti, jer nadoknađuje bjelančevine, hidrira tijelo i najbolja je zamjena za sportska pića, pa se često upotrebljava u bodibildingu.

Zbog ogromne hranljive vrijednosti, ona se poredi čak i s majčinim mlijekom. Surutka potiče razmnožavanje acidofilnih bakterija, koje su prirodni antiseptik. Odlična je za dijete i detoks programe, jer ubrzava metabolizam.

Također, pomaže da se luči serotonin, hormon sreće, pa se preporučuje svima koji su pod stresom, a dobra je i za obnovu energije, smanjuje grčeve u mišićima i opušta ih. Kod starijih osoba surutka sprečava osteoporozu, čisti krvne sudove, skida naslage na zubima, prevenira karijes i regenerira i čuva jetru.

Terapije surutkom poznate su u liječenju crijevnih poremećaja, hormonalnih problema, gojaznosti i problema s cirkulacijom, kao što su začepljenje arterije. hayat.ba

scroll to top