OBRTITE PAŽNJU VEČERAS, UKOLIKO VAŠ MUŠKARAC PRIJE SPAVANJA URADI OVO IZGUBILI STE GA: Samo ovako ćete učvrstiti vaš odnos!

OBRTITE PAŽNJU VEČERAS, UKOLIKO VAŠ MUŠKARAC PRIJE SPAVANJA URADI OVO IZGUBILI STE GA: Samo ovako ćete učvrstiti vaš odnos!

Od izuzetnog je značaja provesti malo vremena sa partnerom ili partnerkom prije spavanja. Nije bitno koliko ćete vremena provesti zajedno – sat ili nekoliko minuta. Ukoliko ste tu samo vas dvoje i uživate jedno u drugom, pričate i pokazujete ljubav, to je sve što Vam je potrebno.

Prebacite telefone na tihi režim rada i sklonite ih – Zavisnost od društvenih mreža suzbija stvaranje hormona oksitocina (hormona ljubavi) u našim telima. Ovaj hormon je dakle odgovoran za intimu. Psihoterapeut Carol Cares nas savetuje da se držimo jednostavnog pravila: isključite telefone ili ih jednostavno sklonite dalje od sebe tačno u 9 sati uveče.

Zaboravite na posao – Potrudite se da zaboravite na posao i prestanite da proveravate Vaš poslovni imejl onda kada ste u krevetu. Mnogo je bolje provoditi vreme zajedno i doći do preko potrebnog odmora kako biste sutra bili produktivni na poslu. Šaputanje na jastuku povezuje parove emotivno, pomaže Vam da zaboravite na probleme i čini da se osećate opuštenije.

Izbegavajte pričanje o poslu, finansijskim mukama ili bilo čemu drugom što bi partnera(ku) moglo zabrinuti.

Polazite na počinak u isto vreme kad i druga osoba – Mnogi parovi se ne vide po celi dan i imaju naviku da ležu u krevetu u različito vreme. Prema psihologu Curtu Smithu, srećni parovi peru zube zajedno i potom i odlaze u krevet u isto vreme. Ovo im pomaže da očuvaju toplinu i intimu u svom odnosu.

Držite se rutine – Pridržavanjem iste rutine polaska u krevet svakog dana pomažete sebi da bolje spavate. Dok prati poznatu ruinu, Vaš mozak prima određene signale kako se vreme za spavanje bude bližilo i oni će upravo biti ti koji će pripremiti Vaše telo za san. Ukoliko se pridržavate iste rutine kao i Vaš partner i to će vašu vezu učiniti intimnijom i snažnijom.

Povedite razgovore „od srca srcu“ – Oboje obratite pažnju na osećanja druge osobe. Ne morate deliti savete ili nalaziti momentalna rešenja za probleme. Ponekad jednostavno samo popričajte, jer opušten razgovor sa partnerom pojačava osećaj brižnosti i podrške koji oboje osećate.

Psiholog Ryan Howes predlaže da nekoliko momenata pre nego što zaspite iskažete pozitivna osećanja partneru. Ovo će Vam pomoći da završite dan u pozitivnom duhu i učiniće da spavate bolje. To takođe ima i pozitivan uticaj na sveukupno raspoloženje.

Pokušajte da zaboravite sve što se desilo tog dana i ostavite sve Vaše probleme i brige ispred vrata spavaće sobe. Recite partneru ili partnerki koliko ga/je volite. Vrlo je bitno biti ozbiljan i iskren onda kada se izražavaju osećanja.

Ne svađajte se i ne započinjete žučne rasprave u krevetu – Curt Smith podseća da se potrudite da se ne upuštate u žučne rasprave pred polazak na spavanje. Svađanje nikada neće pomoći u rešavanju problema. Povrh toga, biće Vam teže da zaspite i osećaćete se vrlo depresivno narednog dana.

Nemojte dopustiti da vam se u spavaću sobu uvuku i deca – Prema psihologu Michael Viner-Davisu jedini izuzetak kada bi trebalo dopustiti detetu da spava sa Vama u krevetu je onda kada ono ima noćne more. U svim drugim slučajevima, Vaša spavaća soba bi trebala da bude Vaš privatan prostor. Vi morate očuvati taj prostor za vas dvoje kako biste očuvali i svoju intimu.

Nemojte deliti krevet ni sa ljubimcima – Kako to prijavljuje jedno od istraživanja Univerziteta Kanzas, 63% ljudi koji spavaju sa svojim ljubimcima ne spava dovoljno dobro. Vaš ljubimac ne može spavati celu noć u kontinuitetu i često će Vam remetiti san.

Ne pijte alkohol i ne pušite – Mnogi parovi uživaju u čaši vina pre polaska u krevet kako bi time postigli romantičniju atmosferu. Međutim, dok Vaše telo bude razgrađivalo alkohol, period oporavka koji pripada snu se skraćuje. Zbog toga ćete biti umorni, neskoncentrisani i vrlo lako razdražljivi onda kada se probudite u jutarnjim časovima. Alkohol takođe povećava šanse i da ćete hrkati, a nikotine iz cigareta je taj koji povećava šansu za pojavu insomnije.

Izmasirajte jedno drugo – Specijalisti sa Nacionalnog instituta za spavanje potvrđuju da blaga i opuštajuća masaža pre polaska u krevet poboljšava kvalitet Vašeg sna, smanjuje anksioznost i da tako zbližava parove.

Ne zaboravite na poljupce i zagrljaje – Nemojte zaboraviti da poljubite partnera ili partnerku pre nego što pođete na spavanje ili da se mazite nekoliko minuta onda kada se već nađete u krevetu. Ovo je vrlo opuštajuće i pobuđuje pozitivne emocije. Psiholozi su uvereni da u činjenicu da ukoliko se grlite dok padate u san, vaša veza nije u nevolji. Novi.ba/Dormeo

scroll to top