KRALJICA VOĆA: OVO SU ČINJENICE O LJEKOVITOSTI JABUKA!

KRALJICA VOĆA: OVO SU ČINJENICE O LJEKOVITOSTI JABUKA!

Ovo je kratka lista zanimljivih činjenica o blagotvornom dejstvu jabuka na naše zdravlje. Neke od njih će vas iznenaditi sigurno!

Jabuke produžavaju život:

Nakon analize 25.000 ljudi u dobi od 49 do 79 godina, istraživači sa Univerziteta u Kembridžu su zaključili da je čuvena engleska izreka “An apple a day, keeps a doctor away” prava istina.

Naučnici su izračunali da svakodnevnim konzumiranjem jabuka vi zaista možete produžiti život. Za ovaj magičan efekat je zaslužan pektin – prirodni polimer koji apsorbuje zagađivače (teške metale, holesterol pa čak i radioaktivne materije), i izbacuje ih iz tijela. Jabuka takođe čisti crijeva i vraća mikrofloru, poboljšava krv i jača imuni sistem. Ukratko, radi kao pravi eliksir mladosti.

Jabuke štite od raka:

Jabuke sadrže izuzetno velike količine antioksidanasa koji neutrališu slobodne radikale – koji izazivaju rak. One takođe sadrže triterpenoide – organska jedinjenja koja blokiraju rast ćelija raka u mliječnim žlijezdama, jetri i debelom crijevu.

Jabuka sprječava bolesti srca:

Tokom godine, istraživači sa Univerziteta u Floridi testirali su grupu žena (45 do 65 godina) na holesterol u krvi. Ispitanici su svaki dan jeli 75 grama suhih jabuka. Kao što su pokazali rezultati testova, poslije samo šest mjeseci, nivo lošeg holesterola kod žena pao je za 23 posto.

Jabuke olakšaju bolesti digestivnog trakta:

Vlakna u jabukama stimulišu funkciju crijeva i podržavaju mikrofloru i pomažu u borbi protiv opstipacije. I organske kiseline, koje se takođe nalaze u jabukama, podstiču probavu.

Korisno samo meso i kora – ali ne i sjemenke:

Iako se današnji tekst fokusira na koristi od jabuke, ne možemo ne spomenuti da su za ljudski organizam korisni samo meso i kora ploda. Sjemnke je najbolje izbjegavati – ono sadrži otrovne supstance. Ako slučajno pojedete 3-4 sjemenke iz jabuke, ne brinite. Međutim, radi svoje sigurnosti pokušajte da izbjegavate sjemenke iz jabuke, jer su pune otrovnih kiselina. hayat.ba

scroll to top