I ZA I PROTIV: Evo kako LJUTA HRANA utiče na naš organizam!

I ZA I PROTIV: Evo kako LJUTA HRANA utiče na naš organizam!

Ako volite ljutu hranu, onda morate da budete svesni da postoje pozitivne i negativne strane ovakvog načina ishrane. Začinjena hrana utiče na ceo organizam, a mnogim ljudima ljutina smeta. A zanimljivo je pogledati šta se događa u organizmu kada jedemo ljutu hranu:

Prednosti:

Gubljenje kilograma – Jedenje ljute hrane je lak način da sagorite višak masti. Kapsaicin iz ljutih papričica, koji daje osećaj ljutine u ustima, povećava potrošnju energije i sagorevanje masti.

Povećava se tolerancija na bol – Iako to zvuči čudno, naročito kada se ima u vidu da jedenje ljute hrane nekim ljudima može da predstavlja bol, naučnici tvrde da kapsaicin utiče na supstance u mozgu koje su odgovorne za osećanja bola. Kapsaicin “vara” mozak da ne oseća bol.

Jačanje imunog istema – Kada jedete začinjenu hranu, telo se obogaćuje antioksidansima. To je od velike pomoći naročito u sezoni gripa jer antioksidansi nas štite od klica i bakterija koje napadaju naše telo.

Smanjenje unošenja šećera – Eksperti navode da ljuta hrana može da smanji našu potrebu za šećerom. Posle začinjene hrane, veoma retko ćete poželeti da pojedete nešto slatko

A negativne strane su:

Čulo ukusa će oslabiti – Jezik će prvi “nastradati” i neugodan osećaj peckanja predstavlja u stvari, prave opekotine. Zbog toga nećete moći da osetite sve ukuse kao ranije, ali to je samo privremeno stanje. Naravno, pod uslovom da ne jedete začinjenu hranu baš svaki dan i to u dužem periodu.

Alergijska reakcija – Neki ljudi kažu da im lice otekne i da osećaju svrab posle ljute hrane. To se dešava jer ljute papričice mogu da izazovu alergiju i ovo je za pojedince reakcija na ljutinu.

Stomačni problemi – Ako imate osetljiv stomak, začinjena hrana verovatno nije dobra ideja. Prvo, možete da dobijete dijareju, drugo, može da izazove privremeni gastritis i na kraju, ako već imate neke stomačne probleme, oni će se najverovatnije još više pogoršati.

Gorušica – Kombinacija kiselina u ljutim papričicama izaziva iritaciju u želucu i ovo stanje može na duže staze, da postane i hronično. Ako već imate problema sa gorušicom, oni će se samo povećati. Probajte da popijete mleko ili da ljutinu “razbijete” sladoledom. Srbija Danas/Lepota i zdravlje

scroll to top