VIJEST KOJA ĆE OBRADOVATI MNOGE! Bosna i Hercegovina otvara svoje granice za EU državljane! Odluka stupa na snagu od 16. jula!

VIJEST KOJA ĆE OBRADOVATI MNOGE! Bosna i Hercegovina otvara svoje granice za EU državljane! Odluka stupa na snagu od 16. jula!

Vijeće ministara BiH donijelo je danas odluku o otvaranju granica BiH za državljane zemalja Evropske unije (EU) uz negativan test na koronavirus koji ne može ne stariji od 48 sati.

Ovu informaciju potvrdio je za “Avaz” ministar Sifet Podžić. Kako nam je rekao, odluka će stupiti na snagu od prekosutra, tačnije od 16.jula

Razlog je ekonomske prirode, tačnije da je potrebno otvoriti granice za strance odnosno turiste, uz poštivanje epidemioloških mjera i negativan test kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja domaćeg stanovništva.

Shodno ranijoj odluci Vijeća ministara BiH dopušten je ulazak državljanima susjednih zemalja, i to Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a državljani navedenih zemalja u BiH mogu ući s pasošem ili ličnom kartom. Za susjede pri ulasku u BiH nije potreban negativan test.

Treba istaći da je Evropska unija 30. juna objavila listu zemalja čijim državljanima je zabranjen ulazak u zemlje članice EU odnosno Šengenskog prostora. Na toj listi je i BiH, a tada je poručeno da će se spisak zemalja revidirati svakih 14 dana.bh-index/narodnjaci.net

scroll to top