UHAPSILI VLASNIKA BOLNICE ZBOG NEKOLIKO HILJADA LAŽNIH TESTOVA NA KORONU!

UHAPSILI VLASNIKA BOLNICE ZBOG NEKOLIKO HILJADA LAŽNIH TESTOVA NA KORONU!

Vlasnik jedne privatne bolnice u Bangladešu uhapšen je zbog navodne umiješanosti u lažiranje rezultata nekoliko hiljada testova na COVID-19 provedenih u njegovoj zdravstvenoj ustanovi u Daki, saopćila je policija u srijedu.

Policijski pukovnik Ashique Billah kazao je kako su pripadnici posebne policijske jedinice (RAB) uhapsili Mohammeda Shadeda, ravnatelja bolnice Regent, smještene na jugozapadu zemlje u pograničnom području s Indijom.

Shaded je uhapšen kada je preko slabo kontrolirane granice pokušao otići u Indiju, a prije toga je danima bio u bijegu otkako je njegova bolnica zatvorena 7. jula. Devet zaposlenika bolnice uhapšeno je ranije u sklopu istrage kojom je otkriveno lažiranje rezultata najmanje šest hiljada testova na koronavirus.

Vlasti su povukle dozvolu bolnici da provodi testiranja nakon što se pokazalo da su neki od provedenih testova pokazivali lažno pozitivne odnosno lažno negativne rezultate testiranja. Također se pokazalo da su oboljelim pacijentima naplaćivali novčane naknade kršeći sporazum s vlastima da oboljele od koronavirusa liječe besplatno.

U nedjelju je uhapšena liječnica javne bolnice pod optužbom da je umiješana u izdavanje lažnih nalaza testiranja na koronavirus na jednoj privatnoj klinici. U Bangladešu je do sada registrirano više od 190.000 slučajeva zaraze koronavirusom, a otkako je prva dijagnoza postavljena 8. marta umrle su 2424 oboljele osobe.

Ova južnoazijska zemlja našla se na udaru žestokih kritika nakon što se pokazalo da su brojni putnici koji su iz Bangladeša putovali u Italiju nakon testiranja bili pozitivni, uprkos tome što su sa sobom nosili potvrde o tome da su negativni na koronavirus.hayat/narodnjaci.net

scroll to top