U SRBIJI NOVI IZVOR KORONA VIRUSA, POJAVILA SE NAJEZDA SLIJEPIH MIŠEVA: Građani u panici, EVO ŠTA KAŽU STRUČNJACI!

U SRBIJI NOVI IZVOR KORONA VIRUSA, POJAVILA SE NAJEZDA SLIJEPIH MIŠEVA: Građani u panici, EVO ŠTA KAŽU STRUČNJACI!

Uzadnjih nekoliko mjeseci biolozi specijalizovani za proučavanje slijepih miševa, ispred Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, primaju povećan broj poziva zabrinutih građana u vezi slijepih miševa u gradovima,saopštio je Prirodnjački muzej na svojoj FB stranici.

Iz muzeja upozoravaju da su decenije naučnog i pedagoškog rada na popravljanju reputacije ovih letećih sisara i edukovanju građana o njihovoj korisnoj i značajnoj ulozi u lancima ishrane i ekosistemima, na putu da sa novim naletom aktuelne pandemije bolesti COVID-19 padnu u vodu.

“Od marta 2020. u više navrata gostovali smo u medijima i davali intervjue na temu virusa i slijepih miševa u Srbiji, koji iako zaista jesu nosioci određenog broja virusa, ni u kom slučaju nisu nosioci uzročnika COVID-19, niti ga mogu prenijeti na čovjeka”, tvrdi se u saopštenju.

Oni objašnjavaju da je nakon obilnih kiša tokom maja i juna brojnost noćnih letećih insekata, što je privuklo veliki broj slijepih miševa koji se njima hrane.

Саопштење за јавност:СЛЕПИ МИШЕВИ СВУДА ОКО НАСУ протеклих неколико месеци биолози специјализовани за проучавање…

Gepostet von Prirodnjački muzej u Beogradu am Freitag, 10. Juli 2020

“Zbog toga u ovim toplim noćima možemo primetiti i veliku aktivnost slijepih miševa u parkovima, ili oko zgrada i uličnog osvetljenja. Ali, nema razloga za brigu! Oni samo žive svoj život. Čovek im nije ni od kakvog interesa da bi ga napadali u letu, slijetali na njega, grebali ili ujedali. Nisu opasni ni za djecu, niti će se uplesti u kosu, što je jedna od najčešćih zabluda. Ako nam se učini da se slepi miš ustremio ka nama, verovatno pokušava da ulovi insekta koji je u našoj neposrednoj blizini. Oni nemaju i ne mogu imati epitet „štetočina“ koji često ide uz, na primer, glodare i insekte”, piše u saopštenju.

Oni su zamolili građane da ne strahuju od slijepih miševa, a dali su i nekoliko saveta u slučaju bliskih susreta sa ovim životinjama.

“Po pitanju uletanja slijepih miševa u stanove, savjetujemo da se tada širom otvore prozori, sklone zavese i ugasi svketlo i životinja će sama naći izlaz. Ukoliko mlatimo krpama, metlama i drugim priručnim alatkama, samo otežavamo da slokepi miš eholocira izlaz. Ukoliko se uloketanje slokepih miševa ponavlja previše često, preporuka je da se stave mrežice za komarce koje će ih fizički spriječiti da uđu u stan dok lete za nekim insektom. Što se tiče kolonija slijepih miševa koje možda imamo u zgradi ili iznad naših terasa, preporuka je da se one ne diraju do sredine avgusta, jer se bebe slijepih miševa rađaju i odrastaju od kraja juna do sredine jula, pa je potrebno da se sačeka da bebe počnu da lete, kako bismo bili sigurni da su svi slijepi miševi izletjeli u sumrak iz tog skloništa, prije nego što se eventualno pristupi njegovom zatvaranju”, piše u saopštenju.

Oni podsjećaju da su slijepi miševi zakonom zaštićeni, kao i da je njihovo hvatanje, proganjanje i ubijanje zabranjeno i kažnjivo. novi/narodnjaci.net

scroll to top