STROGE GRANIČNE KONTROLE ZA TRI ZEMLJE: Austrija objavila koja granica će se kontrolirati posebno strogo!

STROGE GRANIČNE KONTROLE ZA TRI ZEMLJE: Austrija objavila koja granica će se kontrolirati posebno strogo!

Nakon sjednice Vijeća austrijskih ministara u Beču, austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz , ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg i ministar zdravlja Rudolf Anschober izvijestili su u srijedu javnost o današnjoj odluci austrijske vlade o proširenju „crvene liste“ zemalja za koje vrijedi upozorenje za putovanje najvišeg sigurnosnog stupnja (6), zbog visokog broja novozaraženih koronavirusom.

Nakon nedavnog stavljanja na „crvenu listu“ zemalja Zapadnog Balkana austrijska je vlada je danas tu listu proširila za još tri zemlje: Rumunjsku, Bugarsku i Moldaviju, a odluka će se primjenjivati od četvrtka 9. srpnja.

Kurz je odluku obrazložio sve većim brojem novih slučajeva zaraze u zemljama Zapadnog Balkana i Baltičkim zemljama. Napomenuo je da kako se situacija u tim zemljama pogoršava i u Austriji je sve više slučajeva zaraza „uvezenih“ s Istoka.

„Stoga je naš hitni apel da se ne putuje u te zemlje“, istakao je austrijski kancelar.

Novo upozorenje za (ne)putovanje u Rumunjsku, Bugarsku i Moldaviju znači stroge granične kontrole za državljane tih zemalja pri ulasku u Austriju, u koju mogu ući isključivo s negativnim korona testom, jer u protivnom moraju u 14-dnevnu samoizolaciju, pojasnio je Kurz dodavši:

„Za kršenje odredbe o obveznoj karanteni predviđene su novčane kazne do 1.450 eura. Jer to nije kavalirski čin nego kazneno djelo i kazne su znatno strože“.

Vezano uz navedeno upozorenje posebno strogo će se, kako je najavljeno, kontrolirati istočna austrijska granica.

„Posebno povratnici iz zemalja Zapadnog Balkana“, kazao je Kurz najavivši čak 1.800 policajaca na istočnim granicama, što je dvostruko više nego sada. Potez koji ne iznenađuje, s obzirom da u Austriji živi više od pola milijuna austrijskih građana s korijenima u jednoj od zemalja Zapadnog Balkana.

Šef austrijske diplomacije Schallenberg je rekao da su Rumunjska, Bugarska i Moldavija već u utorak obaviještene o odluci austrijske vlade. Na upit zašto ta preporuka nije koordinirana na razini Europske unije, Schallenberg je odgovorio kako je izdavanje upozorenja za (ne)putovanje u neku zemlju „nacionalni instrument“. Ministar zdravlja Anschober je tu odluku obrazložio epidemiološkim podacima. Fenix-magazin/narodnjaci.net

scroll to top