STEVANOVIĆ UPOZORIO GRAĐANE: “Ako imate OVE SIMPTOME, odmah se javite, liječenje traje do TRI sedmice”

STEVANOVIĆ UPOZORIO GRAĐANE: “Ako imate OVE SIMPTOME, odmah se javite, liječenje traje do TRI sedmice”

Član Kriznog štaba apelovao je na ljude da se jave ako primijete određene simptome i pogoršanja, jer se u ovoj fazi virus liječi duže nego ranije.

Infektolog Goran Stevanović upozorio je građane da je sve veći broj pacijenata između 30 i 50 godina sa ozbiljnom kliničkom slikom i ozbiljnim pneumonijama. On je apelovao na građane da se jave kovid ambulantama čim se pojave simptomi i redovno javljaju ukoliko im se stanje pogorša, kako bi na vrijeme bili upućeni na dalje liječenje.

Stevanović je objasnio da neki kovid pacijenti od početka imaju simptome, dok drugi imaju usporen tok bolesti koji traje nekoliko dana, a potom se pogoršava.

– Apelujem na one koji se odmah jave kovid ambulantama i dobiju simptomatsku terapiju i uputstvo da se jave u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja, da to i urade, pa makar se i svaki drugi dan javljali. Tok bolesti je kod nekih bolesnika nepredvidiv i neophodno je javljanje – istakao je Stevanović.

On je poručio građanima da vode računa o svom zdravstvenom stanju, i da ukoliko ne mogu da smanje temperaturu dva ili tri dana za redom, ako osjete tegobe sa disanjem ili jaku malaksalost, da se odmah jave kako bi se uradili dodatni pregledi i da bi bili upućeni na dalje lečenje.

– Sada su kliničke slike takve da zahtjevaju dugotrajniju terapiju i to su razlozi zašto su nam potrebni dodatni bolnički kapaciteti. Trudimo se da idemo bar jedan dan ispred epidemije i da niko od pacijenata ne ostane bez mjesta u bolnici. Sigurno ćemo to uspeti u naredna dva tri dana, a u narednom periodu zavisi od svih nas i poštovanja svih mera – naglasio je direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije.

– U ovom talasu sada viđamo kliničke slike koje zahtevaju dugotrajniju terapiju, to su ozbiljni bolesnici koji zahtevaju dve i tri nedelje lečenja, to je razlog zašto su na m neophodni dopunski bolnički kapaciteti – rekao je dr Stevanović.

Građane je pozvao da kontakte svedu na najmanju moguću mjeru, i da odlože sva nepotrebna putovanja i proslave. novi/mondo/narodnjaci.net

scroll to top