SRBIJA IMA DOKTORE HEROJE: Sačuvali srce izbodenog mladića, a sad do detalja opisali kako je to izgledalo!

SRBIJA IMA DOKTORE HEROJE: Sačuvali srce izbodenog mladića, a sad do detalja opisali kako je to izgledalo!

Lekari su nedavno spasili mladića koji je imao ubod nožem u srce. U njegovo spasavanje je bio uključen ceo tim stručnjaka. Doktor Srđan Sanja Melentijević, specijalista anesteziologije, od prvog dana od kada je KBC “Zvezdara” postala kovid bolnica, radi sa najtežim pacijentima inficiranim koronavirusom. Zbog svog predanog rada i brizi o pacijentima, dobio je nagradu “Heroji Beograda”.

Doktori Melentijević i Vladimir Cijan, specijalista opšte hirurgije i načelnik intenzivne nege nedavno su spasili sedamnaestogodišnjeg mladića koji je imao ubod nožem u srce.

-To je bilo prvo dežurstvo posle korone u pauzi od dvadesetak dana kada smo se vratili u normalne tokove. Na jednoj pauzi za kafu na terasi intenzivne nege video sam mladića koji je istrčao iz šume i pao pored ograde bolnice – priča dr Melentijević.

Dodaje da je primarijus Cijan bio šef hirurške ekipe a on anesteziološke i da je sa svojom ekipom odmah istrčao napolje i zaustavio krvarenje a onda se prebacio u operativnu salu. Doktor Cijan je odmah po dobijanju informacije da imaju pacijenta s ubodom u levu stranu grudnog koša uspeo da u intenzivnoj nezi brzo organizuje pripremu tako da je pacijent brzo intubiran, već mu stavljena ta venska linija koja im je označavala da popune taj krvni volumen koji je on gubio, kroz taj ubod.

-To je tim. Morate u pet minuta sve to da pripremite. Bili smo na vezi s našim direktorom profesorom Karamarkovićem, došao je odmah, kao i načelnica Stojanović. Otvorili smo grudni. koš morate brzo da se snađete, vi šijete srce u tom trenutku i morate da se snađete i oni su nam pomogli – objašnjavaju heroji doktori iz KBC “Zvezdara”.

Ističu da su vrlo male šanse da se u tim situacijama preiživi, to su vrlo retki slučajevi, ne samo retki da vam se desi da tako dobijete taj ubod u srce, nego ukoliko oni mogu da stignu do neke bolnice da im se pruži adekvatna nega.

Melentijević navodi da se sada bave ljudima koji nisu operisani, primarno zbrinjavaju pacijente posle operacija i stabilizuju njihovo stanje. Dodaje da se u ovom trenutku bave pacijentima koji su ugroženi koronom i imaju ugrožena pluća.

-S obzirom da su anesteziolozi jedna rod retkih specijalizacija koja se bavi mehaničkom ventilacijom tj. respiratorima i obučeni su za rad na njima, trenutno je ceo tim od 17 anesteziologa bukvalno bez prekida organizovan za rad sa tim pacijentima pod skafanderima bez odmora – naglašava Melentijević.

Doktor Cijan kaže da su oni sada lekari koji pomažu kolegama koji su iskusniji u lečenju ovih bolesti naročito intenzivistima, anesteziolozima, onima koji se bave kovidom.

-Tu smo i da pomognemo ako se nešto može desiti kovid pacijentima u smislu hirurškog oboljenja, da to predupredimo i dijagnostikujemo – rekao je Cijan.

Melentijević ističe i da su svi kapaciteti KCB “Zvezdara” popunjeni do kraja i da su sada svi povezani u jedan tim.

-KBC “Zvezdara” je u jednom trenutku imala preko 371 pacijenta u onom aprilskom delu a sada smo imali 390, negde je 900 prošlo u prvom delu a sada smo izlečili 700 – naveo dr Cijan.

U odnosu na prvi talas, doktor Melentijević ističe da sada imaju mnogo mlađu populaciju, da je prosek pacijenta oko 50 godina, kliničke slike teže i u njima dominira upala pluća. Redovne pacijente je dodaje Cijan, preuzela VMA, Klinički Centar i Urgentni centar i oni su sada pod zaista velikim pritiskom.

Na pitanje zašto je anesteziolog deficitarno zanimanje doktor Melentijević kaže da to nije problem samo Srbije već sveta, anesteziolozi su na svakoj tački zemljine kugle deficitarni.

-Specijalizacija je duga,posao je težak, stresan tako da nije i baš popularan na specijalizacijama koje se biraju na Beogradskom fakultetu. To je tim. Morate u pet minuta sve to da pripremite – objašnjava Melentijević.

Ukazuje da su doktor Cijan i on možda videli najgore od korone, da bi voleo da malo češće mediji dođu do intenzivne nege i da te slike pošalju u javnost, da bi možda ljudi malo bolje shvatili šta se dešava.

-Virus nije nestao on je tu, on je samo bio zaustavljen drastičnim merama. Cela ova situacija je nastala čini mi se zbog malo opuštenijeg stava mlađe populacije – zaključio je Melentijević.

-Preporuke Kriznog Štaba i Ministarstva da nosimo maske i da se odgovorno ponašamo prema sebi i okolini sigurno bi trebalo da donesu dobre rezultate – poručuje doktor Cijan. srbijadanas/RTS/narodnjaci.net

scroll to top