OVO VOĆE IMA NEVJEROVATNA LjEKOVITA SVOJSTVA: ČUVA VID, SRCE I KOSTI, POMLAĐUJE KOŽU I TOPI SALO!

OVO VOĆE IMA NEVJEROVATNA LjEKOVITA SVOJSTVA: ČUVA VID, SRCE I KOSTI, POMLAĐUJE KOŽU I TOPI SALO!

Kajsije sadrže vitamine A, C, B i karotenoide u značajnim količinama, od minerala tu su kalijum, bakar, mangan, gvožđe, magnezijum i fosfor. Kao i većina voća, vrlo dobar su izvor vlakana, a velik dio zasluga za zdravlje dolazi od obilja antioksidanata koje sadrže.

Malo ko može da odoli kajsijama. Ovo ukusno voće je i odličan lijek. Zbog svog sastava veoma povoljno djeluju na cijeli organizam. Sezona kajsija je počela, zato ih maksimalno iskoristite.

Podstiču odbrambenu snagu organizma i štite od infekcija, jačaju zube i kosti. Zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se anemičnim osobama. Prepune su vitamina A, C i B, karotenoida i ksantofila, nutrijentima koji čuvaju vid, sprečavaju makularnu degeneraciju i slabljenje očnog mišića u starosti.

Ubrzavaju metabolizam – Kajsije su odličan izvor vlakana, a ukoliko ih pojedete prije obroka, dobro će uticati na metabolizam i ubrzati ga. Vlakna razgrađuju masne kiseline i tako brinu o zdravlju sistema za varenje.

Dokazano je da smanjuju rizik od rizik od raka, te produžavaju životni vijek.

Čuvar srca – Kad je voće puno vlakana, pomaže pri snižavanju holesterola, što znači da štiti srce. Kalijum koji sadrži ovo voće održava zdrave nivoe elektrolita i tako pomaže radu srčanih mišića.

Pogoduju trudnicama – Sok kajsije je izvrstan izvor kalcijuma i gvožđa i to je razlog zašto se preporučuje trudnicama i maloj djeci. S obzirom na to da sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća, poboljšavaju funkcije mozga.

Podstiču mršavljenje – Kajsije su niskokalorične, pa se zato preporučuju svima koji pokušavaju da smršaju. Vrlo su hranjive, pa nećete imati napade gladi.

Jačaju kosti – Kalcijum je potreban kako bi se kosti razvile i ostale zdrave, a kajsija ga sadrži u velikim količinama. Bez dovoljno kalijuma kalcijum se ne može pravilno apsorbovati u organizmu, a kajsije i njega sadrže u velikoj količini.

Zahvaljujući vitaminu A koje sadrži smatraju se i u najboljim prirodnim saveznikom u očuvanju zdravlja kože. hayat/narodnjaci.net

scroll to top