OVO SU MERE ZAŠTITE: Čovek došao na glasanje u SPECIJALNOM ODELU i šokirao sve prisutne (FOTO)

OVO SU MERE ZAŠTITE: Čovek došao na glasanje u SPECIJALNOM ODELU i šokirao sve prisutne (FOTO)

Petar K. iz Sošica na Žumberačkom gorju kod Zagreba na biralište je stigao u punoj anti-korona opremi iz kućne radinosti. Imao je dugački kaput, a od kapuljače napravio je masku na kojoj je makazama isekao otvore.

– Došao je pred glasačko mesto, ostao napolju, pokazao nam ličnu kartu i pitao nas jesmo li ga identifikovali. Kad smo potvrdili da jesmo, zamolio nas je par minuta dok sve to na sebe ne navuče, a onda je ušao da glasa – ispričao je jedan od članova biračkog odbora u Sošicama.

Gospodin Petar živi, kaže, zanimljivim životom, bez struje i televizora, s nešto stoke i daleko od ljudi. Iako mu je solarni radio jedini izvor informacija, znao je, i jako ozbiljno shvatio preporuku da se na biračko mesto dođe s maskom. Shvatio je to puno ozbiljnije od nekih biračkih odbora. Na biralištu je prilikom identifikacije bilo moguće ostati pod maskom.

– To ste vi?, pitala je članica biračkog odbora glasača koji je stajao iza nas, s platnenom maramom navučenom do očiju. Kad je potvrdio da jest, bez skidanja marame, dobio je glasački listić, i otišao u svoj “boks”. Isto se dogodilo na još nekoliko biračkih mesta u Zagrebu, koliko znamo iz prve ruke. Drugim rečima, ti birački odbori nisu ispoštovali obavezu da birača pod neobaveznom maskom zamole da ju nakratko, i na dva metra udaljenosti, zamole da ju povuče dok traje identifikacija. Ovako, verovalo se biraču na reč, da je to zaista on ili ona, što znači da je, hipotetski, na biralište mogao doći i neko drugi. Žene pritom, često menjaju i frizuru odnosno boju kose, pa je kod njih bilo još i važnije pogledati celo lice – piše hrvatski portal.

– Mene su zamolili da skinem naočare za sune, ali ne i masku. Mogla sam biti bilo ko – rekla je jedna žena, dok se slično moglo čuti i od brojnih glasača.

Na nekim biračkim mestima nije bilo potrebno niti dezinficikovati ruke. U epidemiološkim preporukama piše da su birači bili dužni prilikom ulaska u prostoriju omogućiti da im član biračkog odbora nanese dezinfekciono sredstvo na ruke, ili ga sami naneti.

– Iz prve ruke – piše portal – kad smo došli do vrata, član biračkog odbora, koji je sedeo s maskom ispod brade, nije nam “ponudio# sredstvo za dezinfekciju, koje je stajalo na njegovom stolu, a pogotovo nam ga nije naneo na ruke. Ispred je ušlo nekoliko birača koji nisu dezinfikovali ruke ni na izlasku iz prostorije. srbijadanas/24sata/narodnjaci.net

scroll to top