NJEMAČKA UVODI NOVO PRAVILO: Građani OVIH ZEMALJA ne mogu ući u državu AKO OVO NE URADE!

NJEMAČKA UVODI NOVO PRAVILO: Građani OVIH ZEMALJA ne mogu ući u državu AKO OVO NE URADE!

Uskoro bi od putnika koji stižu u Njemačku iz visoko rizičnih zemalja moglo da se zahtjeva da se podvrgnu testiranju na korona virus na aerodromima, ali formalna odluka o tome još nije donijeta.

Svako ko uđe u Njemačku iz zemalja koje smatraju visokorizičnim može se suočiti sa obaveznim testom na korona virus kada stignu na aerodrome, odlučili su ministrar zdravlja Jens Špan i njegove kolege iz 16 njemačkih država.

S druge strane, putnici koji dolaze u Nemačku iz zemalja za koje se smatra da su nisko rizične, poput Francuske, Španije i Grčke, neće morati da se testiraju na osnovu novog prijedloga.

Mjjere treba da budu zvanično potvrđene, a naredni razgovor o tome je planiran za sutra. Njemačka agencija za kontrolu bolesti Institut Robert Koh trenutno većinua stranih zemalja tretira kao visoko rizične.

Pravila bi se, inače, odnosila na njemačke državljane koji se vraćaju sa odmora, kao i na strance. Do sada je putnicima iz visokorizičnih zemalja traženo da se samoizoluju na 14 dana, što je bila teško sprovodiva mjera.

Premijer Bavarske Markus Zeder izjavio je u nedjelju da vlasti u Bavarskoj rade na postavljanju centara za testiranje na bavarskim aerodromima, gdje svako može biti testiran besplatno u bilo koje vrijeme. srbijadanas/narodnjaci.net

scroll to top