MUP Hrvatske: Mogu li građani BiH doći na jednodnevne izlete?

MUP Hrvatske: Mogu li građani BiH doći na jednodnevne izlete?

Mediji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini jučer su, nakon što je objavljeno da se za građane naše zemlje ukida 14-dnevni obavezni karantin, objavili vijest da državljani BiH ne mogu ulaziti u ovu zemlju na samo jedan dan, već da će na graničnim prijelazima morati navesti razlog putovanja te objekat smještaja u kojem će provesti najmanje jednu noć.

Međutim, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske kazali su da ovi navodi nisu tačni i naveli pod kojim uvjetima je građanima Bosne i Hercegovine dozvoljen ulazak u Hrvatsku i na samo jedan dan, u tipu jednodnevnog izleta.

“Ulazak u RH iz BiH radi jednodnevnog izleta je moguć ukoliko se radi o organiziranim turističkim angažmanima i posjetima, a što je potrebno dokazati na graničnom prijelazu, primjerice, kartom za ulazak u nacionalni park, potvrdom o uplaćenom jednodnevnom izletu u sklopu agencije, kartu za posjet muzejima i slično.

Dakle, mora postojati dokaz o konzumaciji turističke usluge”, odgovorili su iz MUP-a Hrvatske za Radiosarajevo.ba.

Iz MUP-a Hrvatske su za portal Radiosarajevo.ba još jednom pojasnili da državljani trećih zemalja, u kojoj su i građani BiH, i dalje prilikom ulaska moraju dokazivati svrhu ulaska.

Podsjetimo, od 1. jula ukinuta je obavezna dvosedmična samoizolacija za bh. državljane koji ulaze u Hrvatsku. bh-index/narodnjaci.net

scroll to top