MASKA VAS GUŠI, ALI NA POSLU ĆETE MORATI DA JE NOSITE: Novi pravilnik menja uslove rada!

MASKA VAS GUŠI, ALI NA POSLU ĆETE MORATI DA JE NOSITE: Novi pravilnik menja uslove rada!

Širenje virusa već je donelo novine po kompanijama, radnici se u hodu sve brže navikavaju na nova pravila, a stav sve više građana, postaje da život mora da se nastavi, da mora da se radi i prilagođava.

Novi Pravilnik o merama za rad koji stupa na snagu 11. jula, trebalo bi da doprinese većoj zaštiti, ali bi mogao da dovede i do bitnih izmena i u načinu i u uslovima rada.

Pravilnik je dobar, kaže predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) Ranka Savić. Jedina zamerka je, kako kaže, to što je ostao na nivou preporuka.

– Ne sadrži niti sankciju, niti kaznenu odredbu ako poslodavac ili zaposleni ne primenjuju mere. Jednostavno se postavlja pitanje šta biva ako se ustanovi da poslodavac ili zaposleni nije radio u skladu sa preporukama – navodi Savić.

Higijena u kancelariji mora da bude na prvom mestu: sve površine, radne stolove, tastature i telefone treba redovno dezinfikovati sredstvom na bazi alkohola. Nošenje maski se podrazumeva, a u slučaju pojave zarazne bolesti u kompaniji počinju da važe posebna pravila.

Mnogi poslodavci već su se organizovali i poštuju mnoge mere iz Pravilnika. U najvećem broju kompanija maske se nose, a već je uvedeno i rastojanje među radnicima. S tim u vezi, sada bi novine za kompanije u kojima ne postoji mogućnost da se radi od kuće, mogle da uvedu smene i da na taj način obezbede distancu. A, rad u drugoj ili trećoj smeni sigurno mnogima ne bi odgovarao.

Govoreći o postupanju radnika, kaže da su se mnogi u početku žalili na nošenje maski i rukavica ističući da ih guše, da im je previše toplo, ali da se sada svega pridržavaju i to uglavnom iz straha koji je zavladao među svima. srbijadanas/blic/narodnjaci.net

scroll to top