KREĆE PAPRENO KAŽNJAVANJE ONIH KOJI NE POŠTUJU MERE! Ukoliko ne nosite masku, spremite se da DEBELO PLATITE!

KREĆE PAPRENO KAŽNJAVANJE ONIH KOJI NE POŠTUJU MERE! Ukoliko ne nosite masku, spremite se da DEBELO PLATITE!

Ovako bi, u najkraćem, glasio izveštaj sa sednice kriznog štaba na kojoj su, Predrag Kon, Darija Kisić, Mijomir Pelemiš i gotovo svi ostali članovi iz redova struke zahtevali od države i nadležnih službi da svi koji ne poštuju propise snose žestoke sankcije.

To se, pre svega, odnosi na poštovanje samoizolacije i obaveze nošenja maski.

Podsetimo, minimalna kazna za kršenje samoizolacije u kojoj se nalaze pozitivni pacijenti bez simptoma i oni koji su tek izašli sa bolničkog lečenja je 50.000 dinara, a globa može biti i do 150.000.

Epidemiolog Predrag Kon pozvao je nadležne da počnu strogo da kontrolišu da li građani poštuju mere i preporuke kriznog štaba.

– Mi smo potrošili mere, sada dolazi do oštre kontrole – rekao je dr Kon i apelovao na sve državne službe i inspekcije da pomognu i da sankcionišu prekršaje, naglašavajući da imamo ljude koji su u kućnoj izolaciji, ali ne poštuju izolaciju.

– Ja nikome ne želim kaznu, ali moramo da shvatimo da se virus održava i moramo da ga suzbijemo. Kontrola mora da bude stroga, ne smemo ništa da čekamo. Nema više molbi, krenite u kontrolu – naglasio je Kon.

Epidemiolog je rekao i da ne mogu lekari da sede u skafanderima i trpe stravičan pritisak, a da istovremeno inspekcijski organi sede.

I zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević ovo vidi kao važnu temu.

– Sve jače se angažujemo da imamo više pomoći sanitarnih i komunalnih službi. Ipak, nezavisno od toga, nadam se da nema nikog ko bi znao da je pozitivan, a izlazio napolje zato što nema simptome – objašnjava članica kriznog štaba. srbijadanas/republika/narodnjaci.net

scroll to top