Kako komentarišete ovu zabranu? Prvi slučaj u svijetu zabrane gledanja u mobitel tokom hodanja!

Kako komentarišete ovu zabranu? Prvi slučaj u svijetu zabrane gledanja u mobitel tokom hodanja!

Japanski grad Yamato zabranio je naviku koja se viđa širom svijeta – hodanje s očima prikovanim za mobitel. Putnici koji stignu na glavnu stanicu u Yamato, grad s oko 250.000 stanovnika, bit će dočekani obavijestima, pisanim i zvučnim, o novouvedenoj zabrani koja se odnosi na hodanje svim ulicama, trgovima i parkovima.

“Dok hodate gradom zabranjeno je korištenje pametnih telefona. Molimo vas, koristite se telefonima kad prestanete hodati”, čuje se iz zvučnika, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Čini se da neobična zabrana ima široku podršku građana, mladih i starijih, i mada za sada nije propisana kazna rijetko ko je krši.

“Često sam ranije viđao ljude koji hodaju istodobno gledajući u svoj mobitel. Ne obraćaju pažnju na stvari oko sebe. Stariji ih ne mogu izbjeći”, kaže 64-godišnji Kenzo Mori.

“To je kao ovisnost. Izgledaju kao da ne mogu prestati”, dodao je.

Istraživanje japanske telekomunikacione kompanije NTT provedeno prije nekoliko godina pokazalo je da pješaci zureći u mobitel gube 95 posto vidnog polja.

Kompanija je provela kompjutersku simulaciju koja ukazuje šta bi se dogodilo kada bi 1.500 ljudi prelazilo ulicu ispred tokijske stanice Shibuya, najužurbanijega pješačkog prijelaza u svijetu, te istodobno gledalo u svoje mobitele.

Rezultati su pokazali da dvije trećine pješaka ne bi prešlo na drugu stranu bez incidenta, međusobnog sudaranja ili pada. bh-index/narodnjaci.net

scroll to top