Euro sve bliže Hrvatskoj, poznato kad bi naši susjedi mogli imati novu valutu!

Euro sve bliže Hrvatskoj, poznato kad bi naši susjedi mogli imati novu valutu!

Hrvatska i Bugarska trebale bi u petak biti primljene u Evropski kursni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu.

Odluka o tome dobila je u ponedjeljak podršku radne skupine za euro, a to je i na dnevnom redu u četvrtak popodne i u petak, kada se sastaju eurogrupai Vijeće za financije i ekonomiju, piše Dnevnik.hr.

Odluku o ulasku u ERM II donose zemlje koje sudjeluju u tom mehanizmu, tj. 19 zemalja eurozone i Danska te predstavnici Evropske centralne banke. Odluka o primanju trebala bi biti objavljena u službenom saopćenju u petak navečer, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Država članica koja želi uvesti euro mora najmanje dvije godine provesti u mehanizmu ERM II prije nego što uvede zajedničku evropsku valutu, što znači da Hrvatska može računati na ulazak u eurozonu najranije 2023. godine.

Evropska komisija 10. juna objavila je izvještaj o konvergenciji u kojem ocjenjuje napredak koji su države članice izvan europodručja ostvarile prema uvođenju eura. Prema tom izvješću, Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak u europodručje osim članstva u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II). klix/narodnjaci.net

scroll to top