Države širom svijeta uvode restrikcije za putovanja nakon novih slučajeva COVID-19!

Države širom svijeta uvode restrikcije za putovanja nakon novih slučajeva COVID-19!

Države u Aziji nametnule su nova ograničenja u ponedjeljak, a britansko iznenadno uvođenje karantene za putnike iz Španije pogodilo je turističku sezonu te zemlje, dok se svijet suočava s mogućnošću novog vala pandemije.

U Sjedinjenim Državama, u kojima od juna raste broj zaraženih, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa Robert O’Brien postao je najviši zvaničnik kod kojega je potvrđen koronavirus.

Bijela kuća navodi da Trump nije bio u interakciji s O’Brienom u proteklim danima te da ne postoji rizik za američkog predsjednika. Veliki porast broja zaraženih zabilježen je u nizu zemalja u kojima je prethodno objavljeno da je virus pod kontrolom.

U Australiji je zabilježen najveći dnevni broj zaraženih, a Vijetnam je stavio u karantin grad Danang, zbog čega je evakuisano više desetaka hiljada posjetitelja. U Kini, bez Hong Konga, potvrđen je najveći broj slučajeva zaraze čiji je uzrok lokalna transmisija od početka marta, prenosi Index.hr.

Papua Nova Gvineja zatvorila je svoje granice u ponedjeljak. Hong Kong je zabranio okupljanja više od dvoje ljudi, zatvorio restorane i nametnuo obavezno nošenje maski u javnosti. Zbog velikog porasta broja zaraženih u Španiji Britanija je uvela dvosedmični karantin za sve putnike koji dolaze iz Španije, čime je zadala udarac španskoj turističkoj sezoni.

“Bit će gotovo nemoguće da zemlje drže svoje granice zatvorenima”

Šef WHO-a za vanredne situacije Mike Ryan rekao je da je od definisanja drugog vala, novih vrhunaca zaraze, kao i lokaliziranih epicentara, važnija potreba da zemlje u cijelom svijetu budu ukorak sa zdravstvenim mjerama poput fizičke distance i nošenja maske. bhdijaspora/narodnjaci.net

scroll to top