DR KON SAOPŠTIO VEST KOJA SE NEĆE DOPASTI MLADIM LJUDIMA: Ovog leta definitivno zaboravite na ove dve stvari!

DR KON SAOPŠTIO VEST KOJA SE NEĆE DOPASTI MLADIM LJUDIMA: Ovog leta definitivno zaboravite na ove dve stvari!

– Privatne zabave i žurke – to treba zaboraviti ovog leta, bez obzira na to što svima teško pada – istakao je danas epidemiolog dr Predrag Kon.

Prenošenje je najveće kod mladih ljudi, naglasio je on i ponovio da privatne žurke i okupljanja jednostavno treba da zaboravite ovog leta i to je ono što svi treba da shvate.

Dodao je i da je i su i dalje stariji od 60 godina i hronični bolesnici najugroženja grupa.

Kon je dodao da iz ove situacije “možemo izaći samo zajedno”.

– Samo zajedno možemo iz ovoga izaći, nošenje maski onemogućuje virusu da ostane, to je način na koji treba da se borimo i da istrpimo to ili dok ne dočekamo vakcinu ili kolektivni imunitet, ali sve češće se sada već priča o vakcini – rekao je Kon.

Doktor Predrag Kon upozorava da se virus ponaša tako da mu uopšte ne smetaju visoke temperature.

– Bitno je da smo isključili ta mesta takozvanog superprenosa, gde dolazi do stvaranja aerosola i ubrzanog prenošenja. To će dati rezultate, samo ne mogu da tvrdim kojom brziniom, verovatno za par nedelja – navodi Kon.

Kaže da se pritisak na kovid ambulante polako smanjuje, ali da je još uvek veliki.

– Situacija je znatno ozbiljnija nego što je bila u martu i aprilu. Virus je u narodu, da bude potpuno jasno. Epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i svakog koga sretnete može da nosi virus, a da nije svestan. Upravo zbog toga su maske obavezne za sve. Na otvorenom prostoru to podrazumeva da morate staviti masku čim priđete nekome na jedan i po metar udaljenosti – objašnjava doktor Kon. srbijadanas/RTS/narodnjaci.net

scroll to top