VJERUJEMO DA OVO MNOGE ZANIMA! Evo gdje možete ući slobodno a gdje vas čeka karantin!

VJERUJEMO DA OVO MNOGE ZANIMA! Evo gdje možete ući slobodno a gdje vas čeka karantin!

Iako se granice otvaraju, svaka zemlja zadržava pravo da slijedi različite mjere u skladu sa svojom epidemiloškom situacijom i procjenama, stoga se uslovi za prelazak granice razlikuju od države do države, prenosi ATV.

Srbija – Od 22. maja Srbija je otvorila svoje granice, a na ulasku u zemlju više nije potrebno imati negativan test na korona virus niti posebnu dozvolu za domaće i strane državljane.

Pored toga, putnici više neće morati u samoizolaciju pri dolasku u Srbiju, s tim što će svima koji budu ušli u državu biti uručena zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvijek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

Grčka – Granice za sve građane otvaraju se od 15. juna. Grčka od tada neće zahtjevati obavezan test i karantin od 14 dana.

Obavezno je popunjavanje posebnog upitnika ukoliko putujete trajektom duže od pola sata.

Hrvatska – Neophodan je dokaz o razlogu boravka u ovoj zemlji- dokaz o poslovnim razlozima ili dokaz o rezervaciji smeštaja.

Za strance nije obavezan 14-dnevni karantin. U ovoj državi najavljuju dalje popuštanje mjera, ali nema preciznih informacija o potpunom otvaranju granica.

Crna Gora – Vlada Crne Gore objavila je proširenu listu zemalja za čije građane otvara granice od ponedjeljka, 1. juna, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Od zemalja iz regiona na listi je još i Kosovo, dok granica neće biti otvorena prema Srbiji, saopćili su zvaničnici iz Podgorice. Crna Gora ne zahtjeva mjere samoizolacije ni negativan test.

Turska – Granice za strane turiste, među kojima će biti i građani BiH najvjerovatnije će se otvoriti 15. juna.

Još uvijek nije poznato da li će Turska zahtjevati mjere samoizolacije i/ili negativan test, kao ni da li će biti neophodne maske.

Bugarska – Otvaranje granica od 1. juna. Bugaska neće zahtjevati mjere karantina i negativan test.

Mađarska – Mađarska je isprva predvidjela ulazak u zemlju samo pojedincima koji putuju iz poslovnih razloga, prvenstveno sezonskim radnicima, ali od 25. maja je ulazak svim građanima dozvoljen.

Ova država od ponedjeljka 25. maja ne zahtjeva karantin. Građani mogu da uđu u zemlju na svih devet graničnih prijelaza.

Makedonija – Otvaranje granica predviđeno je do 10. ili 15. juna. Trenutno je na snazi mjera karantinu.

Nakon 10., odnosno 15. juna najavljeno je da neće biti potreban negativan test ili mjera karantina.

Austrija – Potreban negativan test ili 14 dana u samoizolaciji. Test je moguće obaviti na aerodromu u Beču za 190 eura, rezultati se dobijaju nakon tri sata.

Ulaz dozvoljen samo strancima s boravišnom vizom ili prebivalištem u Austriji, dok ulazak sa radnom vizom nije dozvoljen, iako postoji mogućnost da se naprave izuzeci za sezonske radnike.

Švicarska – Ulazak isključivo za državljane Švajcarske i one sa stalnim prebivalištem.

Njemačka – Trenutno u ovu zemlju smiju da uđu samo oni sa boravišnom vizom ili prebivalištem u Njemačkoj.

Na snazi su mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana.njemačka.posao/narodnjaci.net

scroll to top