UPOZORENJE GRAĐANIMA! SPREMITE SE NA NAJEZDU KOMARACA: Evo gdje će ih biti najviše i kako se zaštititi!

5b5a16d4-0cf4-41e0-b27c-02370a0a0a67-komarac-previewOrg.jpg

UPOZORENJE GRAĐANIMA! SPREMITE SE NA NAJEZDU KOMARACA: Evo gdje će ih biti najviše i kako se zaštititi!

Profesor Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta u Beogradu, izjavio je za RTS da brojnost riječnih komaraca, onih koji nas najviše uznemiravaju u gradovima, zavisi od vodostaja reka.

Ove godine, kaže, imamo nizak vodostaj i dosta manji broj komaraca, ali njihova izvorišta su prisutna duž rijeka.

Riječni komarci polažu jaja na vlažnu obalu i da bi se ta izvorišta aktivirala neophodno je da ih voda prekrije, objasnio je profesor Tomanović i dodao da jaja mogu da budu aktivna i deset godina.

“Ove kiše dovode do postepenog povećanja vodostaja i to je sada dvostruko manje od nivoa redovne odbrane od poplava kada je najpogodniji vodostaj za razvoj visokih brojnosti komaraca”, rekao je Tomanović.

Trenutno je, navodi, vodostaj nizak, ne zna se šta će se dešavati naredne dvije, tri nedelje, ali može doći do aktiviranja izvorišta rečnih komaraca.

Komarci prenose više od 30 vrsta bolesti i oni se moraju suzbijati, rekao je pofesor i dodao da ove godine suzbijanje komaraca u Beogradu prvi put sprovodi preduzeće “Gradska čistoća”.

“Uglavnom se radi sa zemlje i to je bezbednije, ali je dosta komplikovano. Beograd ima dvije velike reke, neuređene obale i komarce treba suzbijati tako da to bude održivo i da se koristi što manje pesticida i insekticida”, rekao je Tomanović.

U tretiranju komaraca upotreba hemikalija treba da bude svedena na najmanju moguću mjeru”, istakao je profesor.

Do sredine avgusta očekuje se porast i kućnih komaraca, to su oni koji nam prave problem kada spavamo, pa nam smeta njihovo zujanje. Tu treba eliminisati izvore vode, kaže profesor.

“Oni se hrane unutar zatvorenog prostora i tu treba eliminisati izvore vode u zgradama i kućama, dvorištima, sakcijama za cveće, u liftovima i podrumima, jer tu su mjesta gdje oni polažu jaja”, naveo je profesor Tomanović. mondo.rs 

scroll to top