UGLEDNI IMUNOLOG TVRDI: Nijedna mjera ne može nam pomoći ako se ne urazumimo!

UGLEDNI IMUNOLOG TVRDI: Nijedna mjera ne može nam pomoći ako se ne urazumimo!

Na početku pandemije koronavirusa bh. građani su se svega pridržavali i to je urodilo plodom. Zato mislim da bi nam ponovne restriktivne mjere pomogle, kazao je za „Dnevni avaz“ prof. dr. Jasenko Karamehić, jedan od najeminentnijih imunologa i stručnjaka u BiH.

– Povećanje broja oboljelih od koronavirusa za mene nije nikakvo iznenađenje. Država je morala popustiti mjere, a kada je popustila, mislila je da je stanovništvo osviješteno i da će se pridržavati mjera koje spašavaju život. Nošenje zaštitnih maski i rukavica i socijalna distanca veoma su bitni – ističe Karamehić.

Navodi kako će u narednom periodu biti još više oboljelih jer je došlo do diskoordinacije između državnih organa i ministarstava zdravstva.

– Plašim se da smo vrlo blizu scenarija kakav je bio u Italiji. Niti jedna mjera ne može nam pomoći ako se ne osvijestimo. Ulice, bašte kafića, prodavnice, sve je puno. Niko se ne pridržava mjera. Stanovništvo se mora urazumiti kako ne bismo gubili živote – upozorio je Karamehić.

Podsjeća na to da je otvaranjem granica tokom vjerskih praznika u BiH ušao veliki broj građana i to više niko nije mogao kontrolirati.

– Virus je tu, nigdje nije otišao. Mjere su popustile, građani se ne pridržavaju. Kako će sve završiti, nisam optimista. Kompletno stanovništvo je ugroženo. Ima, naravno, statističke razlike jer nije svima isti imunitet. Na scenu treba stupiti Vlada FBiH, ali i ona je tvrdoglava, ne želi da uvede stručnjake u rješavanje problema – zaključio je Karamehić.

Karamehić pojašnjava da je liječenje krvnom plazmom jedna od ključnih stvari koje bi se trebale primijeniti i u BiH.

– Liječenje plazmom u imunologiji je godinama poznato. Posebno kada je riječ o pandemiji. Mi se hvatamo za slamku da bismo se izborili s tim, a jedna od realnih metoda u borbi protiv koronavirusa je liječenje plazmom. Radi se o plazmi od pacijenta koji je preživio koronavirus i u njoj se nalaze imunoglobulini (antitijela) – istakao je Karamehić. avaz/narodnjaci.net

scroll to top