Sa KCUS-a ‘izbačena’ trudnica pred porodom: Kad su saznali da ima koronu, nastala je panika…

Sa KCUS-a ‘izbačena’ trudnica pred porodom: Kad su saznali da ima koronu, nastala je panika…

Ivana Marić, bh. politička analitičarka jutros je na svom Facebook profilu objavila post u kojem tvrdi kako je trudnica u poodmakloj trudnoći, koja je pozitivna na koronavirus, bila primorana napustiti Kliniku za ginekologiju i akušerstvo u Sarajevu. S druge strane, KCUS negira navode koje je iznijela Marić. Objavu Ivane Marić i KCUS-a prenosimou cjelosti:

– Jučer je s KCUS-a “izbačena” trudnica u 35. sedmici trudnoće inicijala A.M. koja nosi blizance, nakon što su utvrdili da je pozitivna na Covid-19. Dakle na KCUS-u još uvijek važi pravilo da će primiti samo pacijente koji nisu bolesni.

Primljena je dan ranije na odjel patologije na Klinici za ginekologiju i akušerstvo gdje su je uputili iz njenog Doma zdravlja zbog bolova. Prošla je sve procedure i primljena na kliniku gdje je provela noć. Ujutro su je testirali na Covid-19 i test je bio pozitivan.

Nakon toga je nastala panika kod menadžmenta. Kako mi kažu moji izvori, pacijentica je doslovno izbačena s klinike, a sve koji su bili u kontaktu s njom su pozvali na razgovor i rekli su im da to mora ostati tajna tj. da se ta informacija ne širi dalje. Da ne spominjemo što krijući informacije ugrožavaju ostale pacijente.

Zamislite kako se osjeća trudnica koja nosi blizance i ima bolove i koja par sedmica prije poroda sazna da ima covid-19, a doktori je izbace s klinike i pošalju kući. Zamislite da je to Vaša žena, sestra, kćerka… Gdje je granica tolerancije na bahatost nesposobnih političara, još nesposobnijih članova njihovih porodica i njihovih brojnih poltrona i beskičmenjaka? – završila je Marić svoj post.

Odgovor sa KCUS-a također prenosimo u cijelosti.

– U principu ne komentarišemo tračeve samozvanih analitičara. Mi se bavimo evidence based medicinom. U ovom slučaju odlučili smo odgovoriti zbog toga što pitate „da li je to istina?“. Također Vas obavještavamo da menadžment KCUS nikada nije u panici. Priroda našega posla je da smo dobro uvježbani za sve vrste kritičnih i opasnih situacija koje uvijek rješavamo na dobrobit bolesnika.

Navedena pacijentica primljena je na Kliniku za porodiljstvo KCUS 23.juna – (utorak) radi bolova. U KCUS je upućena iz DZ Olovo. Iako po prijemu na GAK KCUS pacijentica nije imala bolove, s obzirom na činjenicu da se radi o trudnici čije mjesto prebivališta nije na području Kantona Sarajevo, ista je zadržana na promatranju na Klinici za porodiljstvo KCUS. Svo vrijeme bila je u izolacionoj sobi zbog postojanja sumnje na Covid-19 klaster u DZ Olovo.

Procedura hospitalizacije, s obzirom na pandemiju uzrokovanu virusom Covid -19 zahtijeva da svi bolesnici pri prijemu u KCUS imaju nalaz na korona virus. Pacijentica nije imala nalaz, te je testirana na Klinici za porodiljstvo.

Napominjemo da se na svim klinikama KCUS, uključujući i Kliniku za porodiljstvo svakodnevno poduzimaju sve epidemiološke mjere zaštite osoblja i pacijenata, što je urađeno i u ovom slučaju. S obzirom na stanje pacijentice narednog dana konzilij ljekara odlučio je otpustiti pacijenticu.

Otpust je urađen uz konsultaciju sa Epidemiološkom službom. Pacijentici su predočene mjere kojih se mora pridržavati u narednom periodu, shodno utvrđenom stanju- navodi se u reakciji KCUS-a. bh-index/narodnjaci.net

 

scroll to top