RASTE BROJ ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM: Ako rizik bude veći, moguć POLICIJSKI ČAS!

RASTE BROJ ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM: Ako rizik bude veći, moguć POLICIJSKI ČAS!

Broj obolelih od korone u Srbiji poslednjih dana ponovo je u porastu, a među njima je sve više mladih koji su u teškom stanju. Beograd, Novi Pazar i Vranje trenutno su žarišta virusa, krizni štab je pre dva dana uveo nove zaštitne mere, a stručnjaci upozoravaju da, ukoliko rizik od kovida 19 postane veći, moguće je ponovno uvođenje vanrednog stanje i policijskog časa u državi.

U protekla 24 sata registrovano je 143 novozaraženih od 7.784 testiranih, dok se na respiratoru trenutno nalazi 21 osoba, a preminulih nema. U ponedeljak je nakon dužeg vremena ponovo pređen broj od 100 novozaraženih, koji se zatim u narednim danima samo povećavao.

Imunolog Srđa Janković izjavio je da je povećan broj zaraženih velika opomena za sve nas da moramo da pazimo.

– Potencijal širenja postoji, zbog toga stežemo protivepidemijski obruč. Broj novozaraženih raste, i to želimo da sasečemo u korenu. Opcija ponovnog uvođenja vanrednog stanja i policijskog časa se trenutno ne razmatra, ali ukoliko rizik postane veći, može i to da se desi – kazao je Janković.

Marija Zdravković, direktorka KBC “Bežanijska kosa” – koja je kovid bolnica od utorka, od kada je u nju primljeno 107 pacijenata – kaže da je prosečna starost hospitalizovanih mnogo niža nego u prvom naletu korone, to jest da je prosek sada oko 50 godina. Prema njenim rečima, svi pacijenti imaju srednje tešku ili tešku kliničku sliku, najmlađi ima 23, a najstariji 86 godina.

Meho Mahmutović, direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru, u kojoj je 20 lekara i skoro 40 medicinskih sestara zaraženo kovidom, rekao je da je zabrinjavajuće to što su svi pacijenti koji su došli u poslednjih 15 dana slučajevi s težim opštem stanjem. – Čak i oni s blažom kliničkom slikom bolesti imaju temperaturu po nekoliko dana i malaksali su. Mi smo iz prvog odmah ušli u drugi talas. Naš virus je mutirao i mnogo je ozbiljniji nego što je bio – rekao je Mahmutović.

Epidemiolog Branislav Tiodorović naveo je da Beograd, Novi Pazar i Vranje predstavljaju žarišta, a da pored “Bežanijske kose” kovid bolnica postaje i Klinika za plućne bolesti u Nišu, kao i da na jugu Srbije ima mnogo slučajeva pneumonije.

Da podsetimo, krizni štab doneo je meru da su zaštitne maske obavezne u međugradskom i gradskom prevozu, u zatvorenim javnim ustanovama, poštama, bankama, prodavnicama, tržnim centrima. Posete bolnicama su zabranjene, a fizička distanca od metar i po preporučena je na otvorenom prostoru.

13.235 osoba zaraženo u Srbiji od početka epidemije
359.069 ukupno testirano od početka epidemije
263 osobe preminule od korone do sada
41 pacijent leči se u KC Vojvodina

U trijažnoj ambulanti Infektivne klinike ovih dana bile su velike gužve jer je povećan broj zaraženih virusom korona, ali se javljaju i pacijenti sa simptomima koji ne odgovaraju kovidu. Zato iz Ministarstva zdravlja apeluju na građane koji imaju simptome respiratornih infekcija, povišenu temperaturu, bol u grlu, kašalj ili kovid oboljenje – da se prvo jave u kovid ambulantu matičnog doma zdravlja, gde će biti pregledani. kurir/narodnjaci.net

scroll to top