RAK JAJNIKA IMA 1 SIMPTOM KOJI MUČI MNOGE ŽENE: Ovo vam može spasiti život – DA LI VAM SE OVO POJAVLJUJE?

RAK JAJNIKA IMA 1 SIMPTOM KOJI MUČI MNOGE ŽENE: Ovo vam može spasiti život – DA LI VAM SE OVO POJAVLJUJE?

Rak jajnika je jedan od najčešće dijagnostikovanih vrsta karcinoma kod žena, a ipak se rijetko otkriva u ranom stadijumu, piše Lepa&Srećna. Najčešći znak upozorenja je stalno nadimanje ali ovakvu tegobu izazivaju i mnoga druga stanja.

Gasovi i nadutost često nastaju zbog intolerancije organizma na neke namirnice, ali i veoma zdrava ishrana može izazvati nadimanje. Tako će, recimo, pojačan unos sirovog voća i povrća, a naročito kupusnjača, sigurno izazvati gasove.

Takođe, žene su otečene i pred samu menstruaciju. Zbog svega toga se često zanemaruje osećaj nadutosti stomaka i ne povezujemo ga sa rizikom od maligne bolesti. Međutim, ako se vrlo brzo nakon jela osjetite kao da vam je stomak prepun, to može biti važan znak da je neophodan hitan pregled lekara.

Provjerite i sami – da li se nadutost povlači kad prođe menstrualni ciklus?

Da li je stomak ravan ako nekoliko dana izbegavate hranu koja nadima?

Ako se ovo desi, nemate razloga za brigu. Međutim, ako je i u tim slučajevima trbuh naduven, pogotovo ako to nije samo vaš osjećaj nego je on i vidljivo otečen, treba se javiti doktoru.

Veza između naduvenosti stomaka i raka jajnika objašnjava se stvaranjem ascita – nakupljanjem tečnosti u trbušnoj duplji. Ovo stanje može biti izazvano i drugim oboljenjima, pa je medicinska dijagnoza neophodna. Lepa&Srećna/narodnjaci.net

scroll to top