Pronađen je prvi lijek za koronavirus, kod nas košta oko četiri KM i dostupan je za široke mase!

Pronađen je prvi lijek za koronavirus, kod nas košta oko četiri KM i dostupan je za široke mase!

Deksametazon, steroidni lijek koji usporava proces upale, mogao bi biti učinkovit u liječenju ozbiljnih slučajeva Covida-19, objavio je BBC pozivajući se na preliminarne rezultate kliničkog eksperimenta Recovery.

Riječ je o kliničkom eksperimentu koji je počeo još u martu, a u sklopu koga naučnici Sveučilišta Oxford ispituju učinkovitost postojećih lijekova u borbi s koronavirusom.

Deksametazon je jeftin i široko dostupan lijek, a spada u sintetske kortikosteroide. Koristi se u liječenju reumatskih, alergijskih i kožnih bolesti te bolesti očiju, probavnih organa, dišnih organa, krvi, bubrega, nekih oblika raka, reakcija odbacivanja nakon presađivanja organa itd.

No, pokazalo se da liječenje niskim dozama deksametazona pomaže kod težih slučajeva Covida-19 jer ublažava citokinsku oluju, odnosno pretjeranu imunolološku reakciju organizma.

Naučnici su tako u sklopu kliničkog eksperimenta Recovery spoznali da liječenje deksametazonom može smanjiti za trećinu smrtnost kod pacijenata na respiratorima. Kod onih koji su morali primati kisik, lijek je smanjio smrtnost za petinu. Naučnici procjenjuju da se korištenjem deksametazona u liječenju ozbiljnijih slučajava Covida od početka pandemije u Velikoj Britaniji moglo spasiti i do 5000 života.

Ovo je dosad jedini lijek za koji se pokazalo da smanjuje smrtnost, i to značajno – rekao je za BBC prof. Peter Horby s Oxforda koji je vodio klinički pokus s deksametazonom. U klinički eksperiment bilo je uključeno 2000 pacijenta u bolnicama koji su primali deksametazon te 4000 oboljelih koji nisu primali taj lijek.

Kod pacijenata na respiratorima, lijek je smanjio rizik od smrti za 28 do 40 posto. Kod onih koji su primali kisik, rizik od smrti smanjen je 20-25 posto. No, deksametazon nije učinkovit lijek kod blažih slučajeva Covida-19.

– Postoji jasna, jasna korist. Liječenje deksametazonom traje do 10 dana i košta oko pet funti po pacijentu, dok kod nas košta samo 4 KM. Dakle, u biti košta 35 funti da bi se spasio život. Ovo je lijek koji je dostupan na globalnoj razini – rekao je prof. Martin Landray, vodeći znanstvenik u studiji. bh-index/narodnjaci.net

scroll to top