Problemi za građane BiH: Suočeni sa nepravedno nametnutim sankcijama beskonačno dugo čekaju na graničnim prijelazima!

Problemi za građane BiH: Suočeni sa nepravedno nametnutim sankcijama beskonačno dugo čekaju na graničnim prijelazima!

Građani Bosne i Hercegovine od 18. juna za ulazak u Sloveniju moraju pokazati negativan PCR test na koronavirus koji je rađen u nekoj od EU država.

– Naši građani suočeni sa nepravedno nametnutim sankcijama beskonačno dugo čekaju na granici Macelj između Slovenije i Hrvatske – javlja Crna-hronika.info na svojoj Facebook stranici.

Podsjetimo, Vlada Slovenije je prije nekoliko dana zaoštrila uslove za ulazak putnika iz BiH, Srbije i s Kosova, pa oni neće moći da uđu u Sloveniju bez obaveznog 14-dnevnog karantina ili negativnog testa na Kovid-19, rađenog u državama EU. Kako je javila agencija Hina, te su zemlje zbog većeg dnevnog rasta broja oboljelih od korona virusa stavljene na tzv. “crvenu listu” epidemiološki nesigurnih država, na kojoj je već Sjeverna Makedonija. Važno je i da rok za tranzit kroz Sloveniju iz tih država skraćuje s dosadašnjih 24 sata na 12 sati.

U Federaciji BiH komercijalno testiranje na korona virus moguće je uraditi u tri klinička centra Sarajevo, Tuzla i Mostar, kao i u bolnicama u Zenica i Tešanj.

U Sarajevu testiranje vrši Veterinarski fakultet, odnosno Laboratorija za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja, a cijena testiranja sa PDV-om iznosi 198,90 KM.

Direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla (UKC) Vahid Jusufović, za N1 je kazao da komercijalno testiranje na covid 19 PCR metodom može se raditi u Zavodu za labaratorijsku dijagnostiku koji radi 24 sata. Komercijalni test košta 215,2 KM plus PDV. bh-index/narodnjaci.net

 

scroll to top