Porast broja zaraženih i u Kini! Nije sigurno šta je uzrok novog širenja virusa!

Porast broja zaraženih i u Kini! Nije sigurno šta je uzrok novog širenja virusa!

U nekim dijelovima kineske prijestolnice uvedene su sigurnosne kontrolne tačke, škole su zatvorene kao i kulturni i sportski objekti a ljudima je rečeno da se testiraju na koronavirus, nakon porasta broja zaraženih koji je navodno povezan s najvećom tržnicom svježe hrane u tom gradu.

Državni mediji izvještavaju da je virus pronađen na daskama za rezanje uvoznog lososa na pekinškoj pijaci Ksinfadi. Majk Rajan (Mike Ryan), čelnik WHO-ovih hitnih programa, rekao je na brifingu da se ne bi izjašnjavao o tome treba li pakiranja testirati na virus.

Ranije su neki stručnjaci rekli da nije vjerojatno da je sama riba uzrok zaraze a svaka veza s lososom rezultat je unakrsne kontaminacije.

Rajan je rekao da WHO prati situaciju, koja je zabrinjavajuća jer se pojavila u tako velikom gradu kao što je Peking, i da je WHO u bliskom kontaktu s kineskim vlastima koji zarazu pokušavaju zauzdati.

– Kao što smo vidjeli u mnogim zemljama, pojava novih žarišta je uvijek razlog za zabrinutost- dodao je.

WHO je objavio i da je više od 100 novih slučajeva Covida-19 zabilježeno u Pekingu od ponovne pojave bolesti u kineskom glavnom gradu.

– Prošle sedmice, Kina je javila o jednom novom žarištu u Pekingu, nakon više do 50 dana bez ijednog slučaja u tom gradu. Sada je potvrđeno više od 100 slučajeva. Istražuje se porijeklo virusa i koliko se proširio – rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus).

– I zemlje koje su pokazale sposobnost da zaustave prijenos Covida-19 trebaju ostati oprezne zbog moguće ponovne pojave – virusa, dodao je.

Zasad nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Izgledalo je da je koronaviorus gotovo iskorijenjen iz Kine, gdje se krajem 2019. pojavio u Vuhanu, sve dok prošle sedmice nije izbilo novo žarište. avaz/narodnjaci.net

scroll to top