Ovaj posao jeste među najtežim ali je zarada odlična! Ukoliko nemate izvor prihoda pravo je vreme da se obezbedite!

Ovaj posao jeste među najtežim ali je zarada odlična! Ukoliko nemate izvor prihoda pravo je vreme da se obezbedite!

Tek svake treće-četvrte godsine proizvođači iz ”crvenog zlata” imaju razloga za zadovoljstvo. Berba malina počinje u nižim predelima, i biće u punom jeku krajem juna, a otkupljivači su ponudili akontnih od 200 do 250 dinara za kilogram novog roda. Novac od otkupa naći će se u džepovima gotovo milion građana Srbije – malinari i njihove porodice.

Berba malina omogućiće poljoprivrednicima da, posle dugog posta, unaprede svoje malinjake, da zanove mehanizaciju, a dobra sezona za većinu proizvođača je prilika da deci obezbede letovanje, da ”sravne” porodični budžet.

Podsetimo, prošle godine otkupna cena bila je svega 65 do 170 dinara. Od ovogodišnje cene korist je, kako se saznaje, velika i za državu – pčekuje se da će izvoz “crvenog zlata” u Srbiju uvesti oko 250 miliona dolara.

U maju, grad je okolini svetske malinarske prestonice Arilja, oko Lučana, Ivanjice i Užica, može naplatiti bez većih problema.

– Očekujemo da će roda biti 30 odsto manje nego prošle godine, jer je zbog epidemije oko 10 odsto zasada ostalo neobrađeno. Cena koji mi tražimo je od 1,75 do 1,83 evra za kilogram, i to dugoročno, za 10 narednih godina. Većina hladnjačara širom Srbije u ovom trenutku nudi akontnih 250 dinara – kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Godišnji rod na nivou Srbije je od 80.000 do 120.000 ton, na ukupno 15.000 hektara pod zasadima. Potražnja stranih tržišta je dobra. Rod je podbacio u Čileu ui Poljskoj, na globalni deficit još jednom Srbiju može da izbaci u sam vrh svetske proizvodnje. srbijadanas/novosti/narodnjaci.net

scroll to top