Onda im za širenje korone krivi Bosanci: Sinoć se u Puli masovno lizala jedna kašika!

Onda im za širenje korone krivi Bosanci: Sinoć se u Puli masovno lizala jedna kašika!

Labrović je u uvodu zamolio ljude da se poredaju u obliku obrnuta slova “U”, ali bez, kako je rekao, ušica, jasno je aludirao na domaću političku patologiju odnosno ustaštvo kojem vladajuće desne političke elite predugo dodvoravaju.

“Razmjena sline”, u ljubavnom i/ili se*sualnom činu, najintimniji je čin s najbližom osobom, piše Glas Istre.

Kad se ta intima rezervirana za najbližu osobu pretvori u javni umjetnički čin – u kojem jednu norvešku drvenu žlicu, nakon idejnog tvorca performansa, obliže dobrovoljno još 15-ak volontera – u oba smjera, tamo i nazad, “svatko sa svakim”, pred publikom od 150-ak ljudi i u danima prijetećeg drugog vala pandemije koronavirusa, množe se asocijacije, slojevi i tumačenja sinoćnjeg pulskog performansa “Zajednička žlica” našeg istaknuto performera i konceptualnog umjetnika Siniše Labrovića u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, kojim je otvorena velika izložba “Kolekcija suvremene umjetnosti Marino Cettina”.

I da su punoljetni volonteri odbili oblizivanje žlice, što im je kao mogućnost i pravo rečeno prije događaja, uspjeh performansa unaprijed je bio zajamčen.

Provokacija, šok, moguće gađenje, humor, apsurd, politički slojevi performansa, od ispitivanja (samo)kontrole, podložnosti autoritetu (u ovom slučaju umjetniku pa i “svemoćnom oku” publike, jer neki su oblizivali kao da je sladoled) do drastičnog izrugivanja “ozbiljnosti” korone i opasnih pokušaja zadiranja u ljudska prava i političke slobode kroz planetarno zdravstveno postrojavanje, širok je raspon mogućih tumačenja Labrovićevog performansa, nastavlja Glas Istre i dodaje da su svi lizali kašiku, a jedna osoba kroz masku.

Labrović je u uvodu zamolio ljude da se poredaju u obliku obrnuta slova “U”, ali bez, kako je rekao, ušica, jasno je aludirao na domaću političku patologiju odnosno ustaštvo kojem vladajuće desne političke elite predugo dodvoravaju. bh-index/narodnjaci.net

scroll to top